Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК търси своя път между популисткото минало и неясното бъдеще


05 Септември 2014 / 14:09:03  GRReporter
538 прочитания

Симона Пенева
    С две събития през изминалата седмица социалистите от ПАСОК отбелязаха своята 40-годишнина. Партията е основана на 3 септември 1974 от Андреас Папандреу, а основни й девизи по онова време са „Национална независимост, народен суверинитет, социална еманципация, демократичен процес”. Още през 1981 ПАСОК става първата ляво-центристка партия, която печели мнозинство в гръцкия парламент (48% от гласовете). През 1986 социалистическото правителство изменя гръцката конституция, за да се отстранят повечето от правомощията на президента и да се даде по-голяма власт на министър-преседателя  и правителството. Създава се националната здравна система и се премахват различни репресивни антикомунистически закони, заплатите са увеличени, упражнява се независима и  многоизмерна външна политика, извършват се много реформи в семейното право, за да укрепят правата на жените. През 1984 се премахва гръцката жандармерия.
    През 1996 след смъртта на основателя Андреас Папандреу, лидерското място заема Костатс Симитис. Той е изправен пред най-голямата външнополитическа криза в гръцката политика за повече от двадесет години когатозаради малкия егейски истров Имия Гърция и Турция за малко да не лвязат във война помежду си. През неговото ръководство ПАСОК постига два големи успеха – през септември 1997 Гърция печели правото да организира Летните олимпийски игри през 2004, а пред 2001 се потвърждава, че страната ще влезе в Еврозоната.
    Костас Симитис подава оставка на 7 Януари 2004 и неговото място заема Георгиос Папандреу, син на Андреас Папандреу, същата година социалистите губят и изборите за парламент и властта се поема от консервативната Нова демокрация. Връща се на власт отново през 2009, но губи голяма част от своята обществена подкрепа в резултат от безпрецедентните, строги икономически мерки, придружени от международния спасителен план, поискан от правителството на Георгиос Папандреу в отговор на кризата с гръцкия държавен дълг. След два проведени парламентарни вота, през които нито една партия не успява да сформира парламентарно мнозинство, ПАСОК дава съгласие да сформира коалиционно правителство с консервативния си съперник, партия Нова Демокрация, през юни 2012. Лидерското място на социалистите заема Евангелос Венизелос, който е на него и до днес.
    Днес подкрепата за социалистите е толкова минимална, че те буквално се борят да влязат в следващия гръцки парламент. „Партията има нужда от нови стандарти, регенерация и нови лица. Нужна е реалистична и ефективна намеса.Така ще убедим обществото и ще възвърнем доверието им”, смята бившия премиер Костас Симитис. Той отправи ясни остри забележки за политическите аргументи на Георгиос Папандреу и именно за фразата „Пари има”, които направиха възможна победата на ПАСОК през 2009. Според Симитис “някои хора в ПАСОК остават твърдо отдадени на миналото и проявяват гордо своята ограниченост” - явно визирайки скандалното освиркване на евангелос Венизелос в началото на седмицата. .”Всеки, който работи и иска да участва в една творческа процедура, бързо открива пътищата, които го изразяват”, допълни още бившия премиер. Той е на мнение, че държавата се нуждае от честност, истина, сериозност, перспективи и готовност за промяна.
    Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос също изказа мнението си за събитията в понеделник „Това беше подло поведение, което няма нищо общо с демокрация, политическа култура и прогресивен морал. Ние нямаме никаква етична, политическа и естетична връзка с тези явления” . Лидерът на партията изрази съжалението си, че Папандреу не е могъл да присъства на основното честване поради неотложен ангажимент в Лондон.
    Той направи няколко остри забележки към бившия министър-преседател Георгиос Папандреу, без да го назовава по име. „Борих се да предотвратя флирта с Международния валутен фонд през 2009. Предотвратих катастрофата на референдума на тема „да или не на еврото”. Поех ръководството на ПАСОК не с 44% , а с 4%  рейтинг, за които постоянно ме питаха на събранията на Eurogroup. Не направих кариера благодарение на ПАСОК. Не правя кариера като преседател на ПАСОК. Не съм лидер на малка лична, собствена партия.”
    Евангелос Венизелос спомена постиженията на партията от времето на Андреас Папандреу и подкани всички да продължат заедно напред, с един единствен критерий, да гласуват за ПАСОК. Характерна черта на партията остава патриотизмът, който винаги е на върха на ценностната й система и означава национална отговорност и целесъобразност. Също така, демократичният характер, при който главна роля имат защитата на институциите и на демократичната стабилност в конфронтацията с демагогията и популизма, прогресивният характер, където главна е ролята на истината и промените и радикалният характер. „Можем, стига да сте готови да преследвате и да се борите за целите си”, каза още Евангелос Венизелос.
    Доколко обаче призивите и на Венизелос, и на Симитис ще бъдат чути от традиционния електорат на ПАСОК, който вече клони към радикалната левица СИРИЗА и към движението Потами на Ставрос Теодоракис? Това предстои да видим на следващите парламентарни избори в Гърция, които би трябвало да се състоят през 2016, но всичко показва, че едва ли ще чакаме толкова дълго.

 

Категории: ПАСОК гръцки социалисти Андреас Папандреу Костас Симитис Георгиос Папандреу Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus