Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дълбоко разделено ПАСОК чества 40-годишнината си

02 Септември 2014 / 10:09:27  GRReporter
603 прочитания

40 години след основаването си Общогръцкото движение на социалистите се превърна от водещата партия в страната, управлявала почти непрекъснато в продължение на 20 години, в маринално движение, което ще се бори за оцеляване и влизане в парламента на следващите избори. А въпросът защо се стигна до този крах и кой е виновникът за него са причината ПАСОК да се разкъсва от сериозни вътрешни противоречия.
    Честванията на годишнината ще кулминират в сряда вечерта, в неокласическия дворец Запио в центъра на Атина, където сегашният лидер на социалистите Евангелос Венизелос се опитва да събере заедно и останалите живи бивши лидери на партията Костас Симитис и Георгиос Папандреу, а заедно с тях и всички фракции на разпадащото се движение. Папандреу вече отказа с аргумента, че има неотложна работа в Лондон, но бившият премиер Симитис потвърди участие.
    Честванията започнаха снощи с дискусия организирана от фондация Андреас Папандреу, основател на движението, на която присъства и сина му Георгиос. Агитка го приветства възторжено, а по-късно докато говореше Евангелос Венизелос същата агитка започна да го освирква и да скандира “Йорго здраво, да си отидат десните”. Десните са коалиционния партньор на ПАСОК Нова демокрация, а намекът е, че само Папандреу може да изведе ПАСОК в самостоятелно управление.
    “В сряда ще говорим как и защо стигнахме до управление с Нова демокрация и ЛАОС на Георгиос Карадзеферис”, така отговори на критиките Евангелос Венизелос. ЛАОС е националистическа партия, която участва за кратко в управляващата коалоция, след което излезе от нея, а на парламентарните избори през 2012 не успя да влезе в парламента. В управляващата коалиция влезе за кратко и Демократичната Левица ДИМАР, но също напусна правителството, а популярността й се стопи до критичната граница за влизане в парламента.
    Случаят не бе подминат от известния с пиперливия си език бивш министър на здравеопазването и десен политик Адонис Георгиадис, който коментира в туитър: “Скандират запалянковците на ГАП (Георгиос Андреас Папандреу - бел. пр.), който бе един от тримата партийни лидери, назначили мене за министър”.

 

Категории: ПАСОК чествания на годишнината Евангелос Венизелос Георгиос Папандреу Костас Симитис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus