Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Журналистите посрещнаха седнали ръководителя на “Златна зора”

14 Май 2012 / 08:05:20  GRReporter
1052 прочитания

Никос Михалолякос посети президентството в рамките на преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Представителите на медиите клекнаха, а някои дори вдигнаха ръцете си зад главата като заложници в знак на протест.

Журналистите, които отразяваха срещите на президента Карлос Папуляс през уикенда посрещнаха седнали ръководителя на “Златна зора” Никос Михалолякос. Той посети президентството в рамките на преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Гърция, след като нито една от партиите в парламента не спечели с мнозинство изборите преди седмица.

При влизането на Михалолякос в президентския дворец, представителите на медиите клекнаха, а някои дори вдигнаха ръцете си зад главата като заложници. По този начин те изразиха протеста си срещу поведението и военните обичаи, които “Златна зора” се опитаха да наложат на журналистите в първата им пресконференция като парламентарно представена партия. Инцидентът познат като “Стани мирно!” удиви както местните представители на медиите, така и чуждестранните им колеги. На тях им беше заповядано или да отдадат почит на Михалолякос като се изправят на крака, когато главният секретар влиза в залата, или да напуснат веднага. Заповедта бе дадена от представител на крайно дясната партия с виковете: “Ставайте! Ставайте всички! Ставайте всички за почит!”. Според очевидци някои от тези, които не са искали да стана са били дърпани за ръката да се изправят.

При посещението си президенския дворец Михалолякос не влезе с личната си охрана и със значително по-благ вид, не отдаде голямо значение на протеста на журналистите. Очакваме следващата пресконференция на “Златна зора”, за да се разбере дали тенденцията “Клас стани! Клас мирно!” ще продължи.

След срещата си с Карлос Папуляс, Михалолякос заяви, че “Златна зора” няма да подкрепи нито едно коалиционно правителство, което иска да задържи Меморандума за финансова помощ. Той поиска служебно правителство с премиер, който да се радва на широка международна подкрепа, за да може да “изкорени” Меморандума от основата му. Освен това подчерта, че Европейският съюз трябва да поеме отговорността си по въпроса с нелегалната имиграция, а Гърция трябва да задейства създаването на изключителна икономическа зона.

Извън горните изисквания, вижданията на “Златна зора” за развитието на гръцката икономика се доближават до голяма степен до тези на СИРИЗА. Те също виждат Гърция да продължи без договор за финансова помощ, с национализирани банки и държавни пари щедро раздавани за социална дейност. Освен това, националсоциалистите (както сами се определят) смятат, че Гърция трябва да се освободи от всички чуждестранни бизнес представителства, като големи вериги супермаркети, магазини и предприятия. 

Категории: Политика Михалолякос Златна зора националсоциализъм Гърция неонацисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus