Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заради пожарите евакуираха село

19 Юли 2012 / 12:07:22  GRReporter
1201 прочитания

Продължават да бушуват горските пожари в област Ахаия, Пелопонес, и Кисамос, област Ханя, на остров Крит, където късно снощи едно село бе евакуирано като предпазна мярка.

В област Ахаия пожарът е локализиран в районите на селата Дрепано и Платани, без да са застрашени жилища, но според местни жители са били нанесени щети на селски стопанства.

В района с пожара се борят 7 самолета и хеликоптера, 130 пожарникари с 69 пожарни коли и пехотна част от 84 души.

Вчера трима офицери от противопожарната служба бяха ранени леко и се наложи да бъдат откарани в болницата в Рио.

В Като Кастрици, както и в други села, доста жители напуснаха домовете си като предпазна мярка.

Извънредно положение е обявено в селата Ано и Като Кастрици, Села, Платани, Аргира и Дрепано, област Ахаия.

В района пристигна бившият премиер Георгиос Папандреу, който прекъсна участието в Конференция, провеждана на остров Самос.

По-рано той се свърза с областният управител на Префектура Западна Гърция Апостолос Кацифарас, за да се осведоми за ситуацията в района.

По-късно Папандреу разговаря и с министъра на обществения ред Никос Дендиас, който посети щаба на Противопожарната служба, за да се осведоми за развитието на пожара от началника й Панайотис Бонацос.

Пожар в Кисамос, област Ханя

Снощи властите предприеха евакуация на жителите на село Пападиана, община Кисамос, област Ханя, на остров Крит, тъй като пламъците застрашиха първите къщи на селото.

Пожарът, избухнал вчера следобед в района между селата Вати, Пападиана, Кефали и Амигдалокефали, се простира на площ от близо 20 километра, според началника на Гражданска защита в Ханя Тасос Курупакис.

Късно снощи заместник-областният управител Апостолос Вулгаракис се е свързал с министерството на обществения ред и защита на гражданите, като е поискал рано сутринта днес да бъдат изпратени самолети и хеликоптери, които да помогнат в гасенето на пожара.

Основна грижа на силите, борещи се с огнената стихия, е да не бъдат унищожени жилищни постройки, въпреки това обаче пламъците обхванаха сграда, която в миналото е била училище. В района на община Кисамос в борбата с пожара участва един хеликоптер.

Четвърти ден бушува пожарът в Зевголатио, област Коринт

Затихва пожарът, избухнал в понеделник в Зевголатио, област Коринт, който унищожи цели декари горски площи.

В района с огнената стихия се борят 70 пожарникари с 25 пожарни коли, както и пехотна част от 29 души, подпомагани от два самолета и един хеликоптер.

 

 

Категории: пожари Пелопонес Коринт остров Крит евакуация министерство на обществения ред
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus