Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Северен Пелопонес и Коринт горят

18 Юли 2012 / 11:07:14  Виктория Миндова
1783 прочитания

Трети ден продължава да бушува огнената стихия в Зевголатио в район Коринт. Силните ветрове и високите температури затрудняват работата на огнеборците. 87 пожарникари, 38 противопожарни коли, 66 сухопътни сили, два самолета и един хеликоптер се борят с нестихващия пожар.

Междувременно в сряда сутринта избухна нов пожар в земеделски район в близост до Аргира в Ахаия (Пелопонес). Огънят се е пренесъл от съседните райони Села и Платани  и според последна информация се приближава към Горна и Долна Кастрици. За потушаването на този пожар са впрегнати 65 пожарникари, 33 противопожарни коли, 35 души от сухопътните сили, осем самолета и един хеликоптер.

Огънят се насочва към районите Долна Кастрици и Дрепано, които за заселени. В момента пожарникарите се опитват да ограничат пожара преди да се разпростре до първите къщи в двете населени места. Заместник-кметът на Патра Георгиос Сигалос заяви пред Етнос, че ситуацията в района в трагична и пожарът става неуправляем. Пожарникарите с помощта на представителите на местната власт са евакуирали жителите на Долна Кастрици и имат готовност да последват тази мярка и за околните села при нужда. Университетът в Патра обяви извънредно положение и разпусна служители и студенти. Пламъците все още са далеч от самия град, но ветровете насочват големи облаци дим към него. Гръцките медии предават, че десетки хора са били приети в последните 24 часа с дихателни затруднения в университетската болница на Патра.

Генералният щаб на гражданска защита в Гърция предупреждава, че районите с повишен риск са Атина, Коринт, Арголида, Виотия, Евия, Скирос, Лесбос, Хиос, Самос и Икария. Гърция се готви да поиска въздушна помощ от Италия, Испания и Франция в случай, че не успее сама да овладее огнените стихии в по-късните часове на деня.

 

GRReporter се свърза с пресцентъра на Гръцката противопожарна служба, от която заявиха, че местните власти правят всичко възможно да ограничат разпространението на огъня. Николас Цогас, който е ръководител на отдел “Връзки с обществеността” на противопожарната служба заяви, че Гърция притежава общо 18 специални противопожарни самолета, от които на ден са годни за ползване 14. “Противопожарните ни самолети са стари и често имат аварии. Опитваме се да направим всичко възможно със средствата, с които разполагаме”. Гърция е подписала споразумения за сътрудничество с редица страни, които при нужда могат да отдадат допълнителна помощ за погасяване на огнените стихии. В случай на нужда страната може да задейства европейския механизъм за помощ при бедствия, който ще осигури допълнителна въздушна подкрепа.

Противопожарните сили съветват:

-       да се избягва ползването на пламък за каквито и да е цели в отворени пространства в периоди със силен вятър, ниска влажност и високи температури

-       да се избягват всички работни процеси, които могат да предизвикат пламък или искра - работа със шлайфна машина, спояване и т.н.

-       паленето на стърнища също е строго забранено

-       да не се хвърлят запалени или изгарящи цигари навън

-       един от най-важните съвети остава да не се изхвърлят боклуци в природата.

“Когато средната температура в Гърция е 40 градуса по Целзий, гражданите и гостите на страната трябва да знаят, че всички райони са с висок риск от пожари. Сериозно внимание трябва да се обърне, когато се пътува с кола. В никакъв случай не трябва да се хвърлят отпадъци и цигари, когато пътуваме с кола. Това са основни предпоставки за несъзнателно предизвикани пожари и замърсяване на околната среда”, пояснява Цогас. За островната част на Гърция специалистът заяви, че опасността от пожари съществува не само в залесените острови, но и тези с ниска растителност, която най-често е суха трева и храсти. На Кикладските острови рискът е особено висок поради традиционно силните ветрове, които духат в тази част на Средиземноморието.

Първото действие в случай, че гражданин или гост на страната се озове в район с разгарящ се пожар е да се обади на телефона на противопожарната служба 199. Трябва да даде точно описание къде се намира огъня и при възможност да каже какво точно гори. Обаждането е безплатно както от мобилни телефони, така и от стационарни. “Информацията, която могат да ни дадат гражданите ще ни помогне да пристигнем много по-бързо на мястото на инцидента с подходящите противопожарни сили”. След като сигналът за пожар е подаден, гражданите могат да се опитат да потушат огъня с подръчни средства, в случай че той не е голям. Могат да се използват вода, одяла, дори клонове с листа. Ако пожарът е широк обхват, хората трябва да се отдалечат от мястото на горене, като се отправят в посока противоположна на духащия вятър.

Категории: Общество пожари Коринт Ахаиа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus