Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заловиха двама за палежа на банка Marfin

30 Януари 2013 / 15:01:30  GRReporter
2125 прочитания

Три години след палежа на клона на банка Marfin в Атина, по време на който загинаха трима служители гръцката полиция изпраща пред правосъдните власти двама заподозрени.

На 5 май 2010 по време на мащабното протестно шествие срещу подписването на първия меморандум за финансова помощ към Гърция няколко души подпалиха банковия клон, разярени от това, че той е отворен въпреки обявената общогръцка стачка.

Трима от служителите не успяха да излязат на време и бяха открити мъртви след потушаването на пожара. Сред тях бе и една бременна жена.

В продължение на 32 месеца властите събираха и проверяваха информацията, която им предоставяха различни свидетели и анализираха силуетите на заподозрените за участие в палежа по видеоматериалите от камерите за сигурност.

Първоначално и въз основа на материалите от предварителното следствие атинската прокуратура започна криминално гонение срещу всички отговорни за деянието лица. Впоследствие обвиненията се обособиха срещу двамата заподозрени, които се очаква да се явят пред следователя в петък.

снимка: ethnos.gr

Днес вестник „Та неа” публикува свидетелствата на четирима очевидци, които са помогнали на властите да стигнат до двамата заподозрени. В показанията си свидетелите са направили почти еднакви описания на нападателите, които счупиха витрината на банката на улица Стадиу и след това я подпалиха, въпреки призивите на останалите протестиращи да спрат, понеже така поставят в опасност живота на служителите.

Други две лица, които първоначално са били разпитани като заподозрени не са подведени под наказателна отговорност, понеже властите не са открили достатъчно доказателства за тяхното директно участие в палежа. В показанията на свидетелите фигурира и една жена, която също не личи да е участвала в нападението.

Почти всички свидетели сочат като главен изпълнител един висок мъж, който носел раница и шапка с козирка. Заедно с него били двама други по-ниски мъже, също с раници на гърба. И тримата носели противогази по време на нападението. Друг свидетел разпознава една жена като вероятна участничка в палежа на банковия клон.

Според  друг свидетел един от нападателите се е откроявал като „водач”. Той бил по-възрастен от останалите, които разпознава като извършители на нападението.

Разказите на хората, които са видели събитията в клона на банка Marfin от съвсем близо са разтърсващи. Един от тях дори заявил, че те му напомнили картини от нападенията срещу двете сгради на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001.

Свидетел 1

„Когато сградата на банка Marfin започна да гори видях нещо, което ми напомни за Кулите близнаци в Ню Йорк. Видях един възрастен мъж да скача от втория етаж и да пада на покрива на съседната сграда, за да се спаси. Доколкото научих други хора били изгорени живи. Очаквахме това да се случи, когато видяхме коктейлите Молотов. Говорехме помежду си, че хората ще изгорят като мишки”. Когато видяха Молотов-ките участниците в шествието започнаха да викат: „Недейте, недейте”, но групата с покрити лица продължиха, хвърлиха бомбите и след това си отидоха пеш, като вървяха по продължението на шествието към Синтагма.

В показанията си той описва нападателите: „Почти веднага след като свършиха с нападението в книжарница Янос видяхме група от над 10 души с покрити лица, които започнаха да чупят с чукове прозорците на банка Marfin. Мисля, че те не бяха хората, които предизвикаха щетите в книжарницата. Хората, които счупиха прозорците на банката хвърлиха вътре поне две бомби Молотов, може да са били и повече. Ние знаехме, че вътре има хора, защото ги бяхме видели по-рано на балконите и затова се спуснахме да помогнем с пожарогасителите. Когато видяха Молотов-ките участниците в шествието започнаха да викат: „Недейте, недейте”, но групата с покрити лица продължиха, хвърлиха бомбите и след това си отидоха пеш, като вървяха по продължението на шествието към Синтагма”.

Свидетелят описва също събитията преди нападението срещу банката. Той се намирал в книжарницата и гледал шествието през витрината. „Тогава хората с покрити лица започнаха да удрят витрината с дървени прътове. Един от тях извика към останалите: „Не, разбивали сме книжарницата и преди”. Тогава дойдоха други двама, които държаха чукове, счупиха стъклените врати и хвърлиха в книжарницата бомби Молотов. Веднага слязохме от междинния етаж, взехме в ръце пожарогасители и се сбихме с нападателите. Един от тях извика: „Какво правите? Ще ви изгорим”.

Свидетел 2

Категории: Криминална хроника палеж банка Marfin жертви свидетели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus