Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Закриват спортните училища в Гърция

10 Декември 2010 / 18:12:39  GRReporter
4082 прочитания

Анастасия Балездрова
    Три десетилетия след откриването си средните спортни училища в Гърция са на път да бъдат закрити, тъй като според министерството на образованието те са „непродуктивни за спорта и непедагогични за образованието”, a поддръжката им струва много средства. По решение на заместник-министърката Еви Христофилопулу спортните паралелки ще бъдат закривани още през настоящата учебна година в случаите, когато ще възниква проблем или с назначаването на преподаватели, или с превоза на учениците на местата за тренировка. Задължително условие за запазването на спортните паралелки е във всеки клас да има поне 12 ученици.
    Според Никос Папахристос, главен секретар на Федерацията на дейците в средното образование министерството вече е започнало да работи за закриването на спортните училища по два начина: като не отпуска средства за превоза на учениците до училищата и не назначава преподаватели за не толкова популярните спортове. „По този начин родителите трябва да превозват децата си до училищата, които са по едно на няколко квартала. Децата пък са задължени да посещават часовете по спортовете, за които има учители”.
    GRReporter потърси мнението на един родител. Дъщерята на Панайотис Стефанидис е ученичка в спортното училище в атинския квартал Нео Ираклио, а самият той е член на съвета на родителите и настойниците.

    Какво е вашето мнение относно закриването на спортните училища?

Проблемът със спортните училища изглежда като да е възникнал сега, но започна още преди две години. Всяка учебна година уроците по спортовете започваха със закъснение. На въпроса ни към министерството дали да запишем децата тази година ни отговориха позитивно и, че няма да има никакви проблеми. За пореден път обаче започването на спортовете се забави почти до края на октомври. При срещата ни с отговорника за спортните училища в министерството на образованието той ни уведоми, че има проблем с превоза на децата до училищата и местата за тренировки. Паралелно с това бе издадено съобщение, с което училищата се уведомяваха, че министерството спира да е отговорно за превоза на децата и че това ще бъде поето от други институции, предимно от общините. Когато се обърнахме към кметовете обаче те ни казаха, че не знаят нищо по въпроса и че нямат средства, за да покрият този превоз.

    Кой превозва децата в момента?

    Родителите им. И имайте предвид, че часовете по спорт още не са започнали. Миналия понеделник посетихме отново отговорника в министерството, който ни информира за наличието на един закон от 1993, според който, за да има спортни паралелки, трябва да има конкретен брой ученици - спортисти. Т.е. ако в едно спортно училище се преподават три спорта и децата – спортисти са примерно 45, да са разпределени по 15 в клас. Това е невъзможно да се случи дори и в класическите училища, какво остава за спортните. До днес законът не е бил прилаган никога, но сега го използват като предтекст.
    Повече от очевидно е, че искат да закрият спортните училища. Трагикомичен е и фактът, че открихме един брой на Държавен вестник от 15 октомври тази година, в който е публикувано решение за закриването на повечето спортни училища в страната. До миналата седмица обаче ние не знаехме нищо за това, нито пък ни бе казано нещо при нашите посещения в министерството. Това е подигравка”.

    Съветите на родителите и настойниците от няколко спортни училища в района на Атина ще проведат протест пред сградата на министерството на образованието следващия четвъртък. В него ще участват родители, ученици и учители, като съобщението ще бъде разпратено до колкото се може повече училища, за да бъдат информирани за предстоящите събития.    По данни на министерството през изминалата учебна година учениците в спортните училища в цялата страна са били 12060, а учителите 2036. За цялостната им дейност са стрували на държавния бюджет 25 милиона евро. От тази сума разходите за превоза на учениците са били около 2,4 милиона евро.  
    В решението на министерството се споменава, че през следващата учебна година ще бъде ревизирана връзката между 145-те училища и спорта. „Поставяме ученика – спортист в центъра на вниманието си. Разгръщането на спортния талант ще става успоредно с подходящо обучение, така че учениците – спортисти да не изостават в учението от своите съученици”. До тогава учениците – спортисти от закритите спортни паралелки ще трябва да се преместят в общообразователните паралелки в училищата си или в което друго училище искат.
    Според Федерацията на дейците в средното образование обаче от министерството възнамеряват да закрият също и училища с малък брой ученици, които се намират предимно в планински райони. Тогава децата ще трябва да се превозват до общинските центрове с автобуси и таксита по не толкова добрата пътна мрежа по тези места, а паралелно с това учителите с временни трудови договори или на почасово заплащане ще останат без работа.
    От синдиката смятат, че със закриването на спортните паралелки без работа ще останат около 2000 учители по физическо възпитание, а от следващата учебна година около 4500 учители по всички предмети с временни договори няма да влязат в класните стаи. Прогнозите на синдиката за бъдещето на образованието в Гърция в тези условия са доста мрачни и смятат, че икономическата политика на правителството ще понижи в голяма степен качеството на образованието, „въпреки че страната ни никога не се е славила с големи успехи, за съжаление”.
    Федерацията на дейците в средното образование ще участва в общогръцката стачка на синдикатите следващата сряда и програмира свои протестни действия след празниците.

Категории: средни спортни училища превозване на ученици образователна система
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus