Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Законът за Новото гръцко радио, интернет и телевизия беше приет с гласовете на ПАСОК и Нова Демокрация

20 Юли 2013 / 11:07:46  GRReporter
826 прочитания

С гласовете на Нова Демокрация, ПАСОК след поименно гласуване, поискано от СИРИЗА, късно снощи парламентът гласува законопроекта за Новите гръцки радио, интернет и телевизия, известен като НЕРИТ. 155 депутати гласуваха „за”, 104 бяха против, а един се въздържа. Депутатите от Златна зора отсъстваха от залата.

Дебатите при обсъждането предизвикаха яростно противопоставяне между лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас и Панделис Капсис, заместник-министър, отговорен за реорганизацията на държавните радио и телевизия след закриването на ЕРТ.  Реакцията на Капсис беше предизвикана от фразата на Ципрас „Познавам ви и ви уважавам, но не очаквах от вас да заемете такава позиция, вие- един журналист, който е заемал директорски постове в частни медии, чиито собственици играят централна роля”

От своя страна Капсис заяви, че е отговорен за думите и действията си, защото през годините не е бил партиен кадър, нито е работил в държавния сектор. И продължи „Говорите за проблеми с морала. Вие сложихте за директор на вестник Вима президента на вестник Авги. Предполагам, че не сте го направили, за да предадете Авги в ръцете на издателите. Имате до себе си един изключителен юрист, който е бил и юридически сътрудник на собственици на частни ТВ канали, беше и президент на футболен клуб, собственост на такъв човек, и го избрахте да бъде начело на конституционните реформи, за да се бори с корупцията. И при него няма никакъв проблем, И изведнъж при мене има морален проблем, понеже съм работил 35 години в частния сектор”.

Ципрас в отговор заяви, че в случая има сблъсък на интереси, защото въпросният законопроект е направен с цел да се затвори ЕРТ, и не може новосъздадената телевизия да е с по-добро качество с  по-малко средства. Според Ципрас това е в пряка услуга на частните медии и на техните собственици.

И министър Димитрис Стаматис влезе в сблъсък с Ципрас по темата за ЕРТ и съставянето на контролна комисия за затварянето на ЕРТ. Стаматис обвини Ципрас, че не е успял да убеди дори редакторите на партийния си вестник, че причините за съставянето на подобна комисия са да се защитят журналистите. Според Стаматис показателен е фактът, че партийният вестник на СИРИЗА не е посветил дори един ред на тази дискусия.

Той заяви, че по време на обсъждането много често се е повтаряла една противоречива теза - че ЕРТ може да е не е била гледана, но е била качествена. Според министъра в една демокрация трябва да съществува средно положение и да се отчитат и предпочитанията на хората.

Според Стаматис дори новинарските емисии на ЕРТ са били много зад емисиите на частните канали. При това положение според него настояването да се предоставя подобен вид качествена телевизия, която не се гледа от хора, обслужва само интересите на медийните собственици. Преди поименното гласуване Стаматис призова депутатите от Демократичната левица да подкрепят закона.

По време на вчерашното парламентарно заседание говорителят на правителството Симос Кедикоглу също критикува становището на Ципрас относно ЕРТ и обвини СИРИЗА, че не е осъдила нападението срещу министъра на здравеопазването Адонис Георгиадис и че в присъствието на представители на партията са се издигали лозунги от времето на гражданската война, а те не са реагирали. „ Не ме изненадва антипатията на г-н Ципрас към онези, които работят в частния сектор. Не само защото иска всичко да е държавна собственост, а и защото предпочита синдикалистите на държавна хранилка и партийните кадри. С тях е израснал, на тях има доверие ” заяви Кедикоглу и допълни, че с този закон правителството  се е осмелило да отстрани всяка възможност за контрол над държавната телевизия и че в нова Гърция държавният сектор няма да принадлежи нито на партии, нито на правителства или гилдии, а ще принадлежи на народа.

Кедикоглу напомни, че неотдавна в Халкида Ципрас е обещал „работнически съвети” в заводите и го обвини че си мечтае за страна  на съветите. Това Ципрас ясно е показал и като се е засмял, като е чул, че политическите му противници трябва да бъдат изпратени в ГУЛАГ. Според Кедикоглу Ципрас си представя комуна в Атина.

Относно обвинението на Ципрас, че правителството предоставя благото  осведомяването в частни ръце Кедикоглу отговори, че от слабата ЕРТ са имали полза именно частните ТВ канали. Според него обаче от един нов конкурентно способен телевизионен държавен канал те само могат да се притесняват.

Категории: Ново гръцко радио интернет и телевизия СИРИЗА Алексис Ципрас Симос Кедикоглу Димитрис Стаматис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus