Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестиращи нападнаха министъра на здравеопазването

19 Юли 2013 / 15:07:24  GRReporter
885 прочитания

Адонис Георгиадис бе нападнат по време на посещението си в болница Атикон. Тя бе част от поредицата проверки, които осъществява на място в болничните заведения, за да се информира за проблемите във всяко от тях.

Проблемите с посещението му започнаха по-рано днес, когато работещите в болницата издадоха съобщение, с което обявиха, че министърът е “персона нон грата” в Атикон. Според източници Адонис Георгиадис бил нападнат на път към болницата не само от страна на някои от работещите там, но и от външни лица. Те викали лозунги, чието съдържание нямало нищо общо с исканията на заетите в сферата на здравеопазването.

Нападението било преустановено от намиращите се в двора на болницата полицаи, които успели да го изведат от насъбралата се тълпа. След края на инцидента министърът се срещна с лекари и други членове на персонала на болницата и приел техните извинения за случилото се.

По-рано сутринта Адонис Георгиадис проведе изненадващо посещение и в болницата в предградието Никеа. Той инспектира ситуацията в стаите и коридорите и бе информиран за състоянието на болницата от нейния персонал.

В изявления за радио Vima fm след нападението, министърът описа какво точно се е случило и заяви категорично, че “едно фашистко малцинство не е в състояние да ме накара да отстъпя”.

Адонис Георгиадис заяви, че на път към болницата е бил информиран за наличието на протестиращи на входа на болницата. Негови сътрудници дори го посъветвали да влезе през задния вход, но той решил да се срещне с протестиращите и да говори с тях.

Според описанието му, когато слязъл от колата, някой хвърлил срещу него пластмасова чаша с кафе и събраните започнали да викат лозунги. “Когато се доближих до тях в опита си да вляза и да отида в залата за заседания, за да се срещна с ръководството на болницата някои ме блъснаха и удариха”, разказа министърът. Тогава се намесили полицаите и последвал малък сблъсък, въпреки призива му към силите на реда да избегнат конфронтацията с протестиращите. На въпроса къде е бил ударен, министърът отговори: “По главата”.

“Някои хора мислят, че болницата е тяхна собственост. Немислимо е да не позволяват на ресорния министър да посети една болница, за която е отговорен, както и да упражняват насилие срещу него”, допълни той.

Адонис Георгиадис подчерта също, че голямата част от работещите в здравеопазването нямат нищо общо с нападението срещу него. “То е чист израз на насилие от страна на определено политическо пространство, което си мисли, че държи монопола за изразяването на лично мнение в страната. Аз не се страхувам , затова и застанах пред тях. Смятам, че в тази държава всички имаме право да изразяваме мнението си”, каза още министърът на здравеопазването.

Според негови сътрудници Адонис Георгиадис има “червени белези от удари по шията”.

Правителственият говорител Симос Кедикоглу осъди нападението от трибуната на парламента и призова всички политически сили да поемат своята отговорност.

“Министърът на здравеопазването стана жертва на безпрецедентно нападение. Той беше нападнат и ударен от хора, които викаха лозунги от времето на Гражданската война”, заяви Симос Кедикоглу.

В същото време призова всички партии, които желаят да бъдат част от конституционната дъга да се обявят против срещу подобни нападения. От всички парламентарно представени сили, единствено коалиционният партньор на Нова демокрация – ПАСОК и Демократичната левица издадоха съобщения, в които осъдиха категорично нападението срещу министъра на здравеопазването.

Категории: Политика Адонис Георгиадис министър на здравеопазването болница Атикон нападение леви партии и организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus