Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Юнкер проверява Атина преди тройката

22 Август 2012 / 11:08:16  GRReporter
1054 прочитания

Председателят на Юрогруп и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер е на посещение в Атина. Целта му е да провери как Гърция се справя със задълженията си според втория Меморандум за финансова помощ. След две седмици в гръцката столица ще се върнат ръководителите на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, за да изготвят крайния вариант на септемврийския си доклад за състоянието на местната икономика. От него ще зависи дали Гърция ще получи предвидените по договор 31 милиарда евро помощ.

Дотогава обаче има време и председателят на Юрогруп иска да се информира от първа ръка как върви подготовката на гръцкото правителство за активиране на приватизационната програма, намаляване на държавните разходи и спиране на отрицателния икономически ръст. В плана на посещението на Юнкер са вписани срещи с министър-председателя Андонис Самарас и с финансовия министър Янис Стурнарас. От тях Юнкер очаква да чуе конкретните мерки за балансиране на приходите и разходите. От своя страна Самарас и Стурнарас най-вероятно ще поискат удължаване на финансовата помощ с една до две години, за да бъде смекчен ефекта на драстичната фискална консолидация. Въпреки въведените досега съкращения в бюджета, гръцкият дефицит не отбеляза очакваното намаление и страната продължава да харчи повече, отколкото произвежда. Успоредно с въвеждането на реформите в последните две години, спадна и брутния вътрешен продукт на страната. От началото на кризата досега гръцката икономика се сви с около 20%, а без мерки за стимулиране на икономическия растеж, тенденцията ще остане отрицателна.

Андонис Самарас ще приеме Жан-Клод Юнкер в премиерския си офис в Атина в 17:30 следобед. По-късно Юнкер ще посети Музея на Акропола, където ще последва делова вечеря. Ръководителят на Юрогруп не прие молбата на Алексис Ципрас, лидер на радикално лявата опозиция СИРИЗА да се срещнат.Представители на партията определят отказа като “възможно най-голямата институционална непристойност и потъпкване на демокрацията”.

След срещата с гръцкия премиер в Атина Юнкер заяви, че остава категорично против изходът на Гърция от еврозоната. Това няма да благоприятства нито Гърция, нито еврозоната. Той не изключи възможността да се направи повторно орязване на външния дълг, но този път преструктурирането на задълженията ще засяга гръцките облигации държани от официалните институции. Въпреки това Юнкер подчерта, че всякакви решения ще могат да се вземат след обсъждане на резултатите от доклада на надзорната тройка, който трябва да излезе тази есен. Същото важи и за желанието на Гърция получи разсрочка за изпълнение на оздравителната програма, както е записана във втория меморандум за финансова помощ. Юнкер не подкрепя идеята да се даде трета финансова помощ на страната и настоява, че трябва да се намери формула за оздравяване в рамките на сегашната договореност.

Жан-Клод Юнкер заяви, че в момента топката е в ръцете на Гърция и прилагането на фискалната консолидация е първа задача на правителството. Председателят на Юрогруп не пропусна да отбележи, че структурните реформи са закъснели и тяхното изпълнение е от голяма важност за оздравяването на местната икономика. Той подчерта, че има остра липса на доверие към страната и само сериозна работа и усили могат да променят тази тенденция. “Мерките, които Гърция предлага трябва да са достижими и ефективни” бе категоричен.

“Ангажирали сме се и ще изпълним всичките си задължения”, заяви от своя страна Андонис Самарас. Той нарече Жан-Клод Юнкер свой личен приятел и подчерта, че в последните два месеца Гърция е вече различна. Самарас изтъкна разширяването приватизационната програма и решителността на трите партии в правителството да консолидират бюджета на Гърция спрямо подписаната договореност. В продължение поиска от Европа да подпомогне мерките за икономически ръст и развитие. “Икономика в постоянна рецесия и огромна безработица главно при младите хора, не може да остане на краката си. Искаме решения за проблемите с ликвидността възможно най-бързо”. Андонис Самарас каза, че на последните избори гръцкият народ е дал ясно послание, че иска да остане в зоната на еврото. Като резултат от това решение, гърците искат лишенията, които идват с фискалната консолидация да имат положителен ефект върху икономическото оздравяване на страната.

Категории: ИкономикаПолитика Жан-Клод Юнкер Гърция посещение Атина Юрогруп
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus