Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията и Пол Томсън се завърнаха в гръцката реалност

12 Февруари 2016 / 16:02:32  GRReporter
1311 прочитания

През 2015 гръцката икономика е отбелязала рецесия в размер на средно 0,7%, показват предварителните данни на Гръцката статистическа служба (ЕЛСТАТ) за четвъртото тримесечие на миналата година.

БВП се е свил средно с 0,675%, като през третото и четвъртото тримесечие на 2015 годишният спад на икономическата активност достига 1,9%.

Предварителните данни на ЕЛСТАТ са истински студен душ за правителството, което бе заложило в бюджета нулева рецесия.

Този негативен резултат се очаква да повлияе и върху преговорите с кредиторите относно финансовите проблеми, като се има предвид, че до момента те бяха показали търпимост към прогнозите на Атина за стабилно развитие на БВП.

Данните на ЕЛСТАТ показват общо проблемната картина на гръцката икономика.

По-конкретно, на тримесечна база е отчетен само един период с положителен ръст, между април и юни, а на годишна база БВП е спаднал с 1,9% и през двете последни тримесечия на годината, след слабо положителните резултати на първото шестмесечие.

На този фон в отговор на изявленията на Пол Томсън за нуждата от мерки в размер на 9 милиарда евро до 2018 и намаляване на разходите за пенсии, членове на правителството подчертаха, че Международният валутен фонд все още не е изяснил какви са намеренията му в преговорите и трябва съвсем скоро да го направи.

Мнението на Томсън, че са нужни нови мерки в размер на 9 милиарда евро до 2018, както и че трябва да се намалят пенсионните разходи, показва за пореден път разногласията сред кредиторите, коментират правителствени източници.

Малко по-рано пред телевизия СКАЙ министърът на икономиката Георгиос Статакис посочи, че гръцкото правителство ще успее да защити основните пенсии.

«Мисля, че ще постигнем това, това е нашата основна стратегия и ще я отстояваме до края», заяви Статакис.

Министърът на икономиката подчерта също така, че предложението на Атина за увеличение на осигурителните вноски е срещнало «принципно съгласие», поне за следващите три години, и посочи, че гръцката страна е внесла своите предложения и се намира в процес на преговори с кредиторите.

Георгиос Статакис призна във всеки случай, че до сега не е приключен нито един от важните въпроси в преговорите.

Междувременно говорителката на Европейската комисия днес уточни, че мерките, искани сега от Гърция са същите, които бяха заложени в коригиращата програма, договорена миналото лято.

На въпрос дали кредиторите са съгласни с директора на Международния валутен фонд за Европа Пол Томсън, който иска орязване на пенсиите, говорителката на Европейската комисия избягна да отговори директно, като подчерта, че европейските институции работят върху съвкупност от мерки за постигане на фискалните цели.

Тя добави също така, че Гърция трябва да вземе сериозни мерки за постигане на тези фискални мерки, които като цяло се движат в рамките на договорената програма.

 

 

Категории: гръцка икономика рецесия Пол Томсън МВФ кредитори Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus