Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идва ново окастряне на гръцкия външен дълг с 30%-35%

22 Август 2012 / 17:08:16  Виктория Миндова
2708 прочитания

Гърция готви поредния пакет бюджетни съкращения преди идването на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. За следващите две години ще се въведе ново намаление на пенсиите с поне 20%, 40 хиляди служители от държавния сектор ще влезнат в трудовия резерв, а военни и полицаи ще получават 12% по-ниски заплати. Идва окончателния край на 13-то и 14-то възнаграждение за служителите в публичната администрация и хората в третата възраст, а заетите в държавните предприятия ще получават с 35% по-ниски заплати. Еднократното обезщетение при пенсиониране ще намалее с 40%.

Това са само част от мерките, които финансовото министерство ще представи на европейските кредитори, за да се опита да ги убеди, че Гърция е готова да положи усилия и да остане равноправен член на еврозоната. В същия момент страната остава на ръба на пропастта. Тази година рецесията се очаква да надскочи 7% и въпреки преструктурирането на външния дълг в началото на 2012, Гърция изпитва сериозни затруднения в покриването на задълженията си към кредиторите. Финансовата помощ не стига, дългът расте, а бъдещето е неясно.

GRReporter се обърна към Дионисис Хионис, който е професор по икономика в Тракийския университет “Демокрит”, за да даде своята гледна точка за развитията на гръцката икономика.

Предвиждате ли второ орязване на гръцкия външен дълг?

Да, категорично смятам, че ще има намаление на дълга държан от официалния сектор - OSI (Official Sector Involvment). Смятам, че ще има окастряне на гръцките облигации, които се държат от централните банки и главно от Европейската централна банка. Този дълг трябва да се намали, за да може задълженията на Гърция да станат изпълними. Според мен номиналната стойност на облигациите държани от официалния сектор може да бъде намалена с 30%-35%. Това ще намали дълговата тежест на Гърция с още 50-70 милиарда евро.

Процесът не е труден. Ще ви дам пример. Европейската централна банка е закупила гръцките държавни облигации от вторичния финансов пазар, като е платила 60%-65% от номиналната стойност на облигациите. В момента банката отчита счетоводно 100% от тяхната стойност. Тези дни идва падежът на една подобна облигация, която има номинал от 3,2 милиарда евро, а ЕЦБ е платила за нея само 60% от първоначалната й цена.  Значи това, което трябва да стане е да се приравнят счетоводните стойности на гръцките облигации държани от официалния сектор към реалните им пазарни стойности.  

Гръцкото правителство подготвя тежка програма за съкращения в бюджета на стойност почти 14 милиарда евро, за да може да продължи да получава помощ от европейските страни и Международния валутен фонд. Смятате ли, че тази програма е изпълнима?

На първо място трябва да кажем, че е задължително Гърция да изравни бюджета си. Страната има сериозни трудности да финансира бюджетния си дефицит от международните пазари, затова трябва да се изравнят приходите към разходите. Усилията на Гърция могат да бъдат улеснени до голяма степен, ако й се отпусне още време, за да изпълни своята програма. Агресивното прилагане на строги мерки за кратък времеви период ще имат големи социални и обществено-политически последствия.

В страна, в която 60% от БВП е резултат от дейността на публичния сектор е много трудно да се съкрати държавната администрация и да се намалят драстично държавните служители. От една страна е задължително, но от друга страна е трудно за изпълнение. Ситуацията допълнително се утежнява от факта, че никой не отпуска кредити на Гърция, които да компенсират липсите в процеса на промяна.

Оздравителната програма, която включва фискална консолидация и структурни реформи в държавата е част от договореността за финансова помощ. Надявам се, че кредиторите ще отпуснат допълнително време на Гърция, за да достигане на фискалните цели, така че прилагането на тези мерки да има по-лек ефект върху реалната икономика и домакинствата. Ефектът ще е върху заетостта, социалната политика, качеството на живот, здравеопазването, дейността на държавната администрация и други сектори.

В последните две години и половина проблемът с Гърция е, че много често даваше обещания, за да спечели време или средства, които по-късно не изпълняваше. Смятате ли, че правителството на Андонис Самарас ще действа различно този път?

Гърция няма вече възможност да не изпълни договореното. Сигналите, които правителство е дало до момента са положителни, както в областта на приватизацията, така и в реформите и w преструктурирането на държавната система. Мерки за подобряване на тези сектори ще засилят доверието към Гърция.

Както сама отбелязахте, в последните две години най-големият проблем на страната се оказа липсата на доверие. Гръцкото управлeние даде големи обещания, които не успя да изпълни на практика. Като вземем предвид европейската и световната ситуация, не смятам, че Гърция има голяма възможност за пропуски оттук нататък.

Ако приемем, че Гърция си е научила урока, какви смятате, че ще са заключенията на надзорната тройка в следващия й доклад, който се очаква тази есен?

Докладът, който в момента тройката подготвя ще даде оценка на един период, който бе мъртъв за гръцката икономика – от февруари до юли 2012. В този период страната премина два парламентарни избори, в които държавната администрация бе буквално парализирана. Логично е да не са достигнати бюджетните цели. Докладът, който очакваме през септември ще опише резултатите от този неплодотворен период. Това не означава, че следващият доклад ще има същите характеристики, защото той ще се концентрира върху сегашната дейност на правителството, което в момента вече работи активно по предначертаната програма.

Категории: ИкономикаПазари Дионисис Хионис външен дълг окастряне Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus