Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вторият транш от помощта за Гърция наближава

19 Юли 2010 / 19:07:01  GRReporter
1682 прочитания

В края на седмицата идва в Атина поредната мисия на светата тройка (Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия), която трябва да оцени работата на правителството до момента. От резултата вписан в техния доклад ще зависи и отпускането на втория транш от 110-милиардната финансова помощ вписана в меморандума за спасение на Гърция. Финансовият механизъм ще е в действие три години, през които гръцкото управление трябва да реформира и възроди местната си икономика, като намали чувствително държавния си дефицит от близо 14% от БВП през 2009 на 3% от БВП в края на 2013 година.  

Вторият транш е в размер на девет милиарда евро и според гръцки и международни финансови анализатори ще бъде изплатен без проблем през септември тази година. В междинния доклад на МВФ за състоянието на гръцката икономика се упоменава, че правителството изпълнява коректно задълженията си по меморандума и е постигнало добри резултати в намаляване на текущия дефицит. Проблемните точки според международните финансови специалисти са в секторите на здравеопазването и финансирането на някои държавни предприятия, които продължават да бъдат губещи, независимо от реформирането на публичния сектор.

Информацията за финансовото  състояние на държавните болнични заведения е ограничено и чуждестранните надзорници не могат да изградят ясна картина. Международните специалисти са доволни от реформите в администрацията на местната власт с прегрупирането на общинската карата на Гърция (закона Каликратис), с което се намаляват и разходите за финансиране на периферията на страната. Независимо от това, съществуват все още много неизвестни със стотиците на брой държавни и общински институции и предприятия, бюджетите на които трябва да бъдат опимизирани.

Завишените разходи в здравния сектор и неефективните държавните институции все пак не се очаква да бъдат реална пречка за отпускането на есенните девет милиарда евро. На 23 август тази година правителството трябва да подаде и официалното искане за отпускане на втората доза от финансовата помощ, която ще бъде изплатена в средата на септември.

До края на 2010 обаче правителството на Георгиос Папандреу ще трябва да е решило проблема с финансовите дупки в своето управление, така че през декември да получи и третия транш от икономическата помощ, също в размер на девет милиарда евро. През 2011 комисарите на МВФ, ЕК и ЕЦБ ще идват на проверка в Атина всеки два месеца, за да следят отблизо вътрешно-икономическите реформи. Ако социалистическото правителство направи завои от договорените в меморандума условия за финансова консолидация, Гърция е заплашена както Унгария днес от спиране на помощта до второ нареждане.

В същото време строгите икономически мерки наложени от меморандума, предизвикаха освен дълбока рецесия и остри обществено-социални реакции. Според Националния статистически институт нивото на безработица през април 2010 е скочило на 11,6% от 9,4% за същия период от миналата година. По данни на Гръцката търговска камара пък в резултат от икономическата несигурност на пазара, средният спад в оборота на търговските предприятия в страната е достигнал 30%, а от началото на годината поне 60 хиляди предприятия са фалирали. Като отговор на икономическата нестабилност в Гърция от септември тази година синдикалните сили в страната заплашват с нова бурия от протести и стачки срещу държавното управление.

Категории: ИкономикаПазари Финансова помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus