Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките общини са разочаровани от закона Каликратис

25 Май 2010 / 16:05:19  Виктория Миндова
2627 прочитания

Бурни реакции предизвика гласуването на новия закон Каликратис на социалистическото правителство, който радикално променя картината на гръцките общини и региони. В последния ден от дебата, часове преди гласуването на новия проектозакон за местно самоуправление недоволни граждани от различни общини се събраха да протестират в центъра на Атина пред сградата на Министерството на вътрешните работи, децентрализацията и държавната администрация. Те се бунтуват срещу новите общински регулации, според които много от досега установените регионални центрове ще бъдат заличени, слети или изместени към други съседни общини. Основната цел на закона Каликратис е да оптимизира финансово-административната структура на местните общини, като спестените средства от регионалните реформи се очаква да надвишат 1,2 милиарда евро само за 2011 година. Гръцката общественост обаче се съмнява доколко е обективен изборът на новите регионални центрове.

Жителите на кметство Амфиклиас се оплакват, че промените са извършени в последния момент. „Днес излязохме на протест срещу приемането на закона Каликратис, защото гръцкото правителство не спази обещанието си да направи нашата община регионален център, както изискват критериите,” заяви за GRReporter бившият кмет на град Амфиклиас и настоящ общински съветник Лукас Клавунос . Той разясни, че в началния план на правителството градът е бил избран за регионален център, в който е трябвало да се включат още две общини. Дни преди гласуването на законопроекта градът е бил изтрит от списъка на регионалните центрове и е бил заменен от по-малък град в съседната община. При допитване до комисията към Министерството на вътрешните работи обяснение за промяната не е било дадено. Гражданите от потърпевшата община смятат, че  е имало неофициална намеса на политическо ниво, която е предопределила съдбата на града им.

Това не е първият случай, в който недоволни граждани „намекват” за политическа намеса и корупционни практики в процеса на прекрояване на общинската карта на страната. Част от жителите на град Кацели от остров Крит също присъстваха на протеста срещу въвеждането на закона Каликратис. Техният случай се оказа дори по-заплетен от този на останалите протестиращи. На малкия островен град е била дадена възможност да избере да се присъедини към една от двете дадени по-големи общини, посочени от Министерството на вътрешните работи. Дни след като градът е избрал към коя община да се присъедини и Министерството се е съгласило с избора, правото им на избор е било отнето и  град Кацели е бил преместен в друга схема. „Защо правителството говори за обществен диалог и прозрачност, когато такъв не се прилага,” пита протестиращ. В неофициален разговор граждани от остров Крит казват, че прегрупирането на общините е в пряка връзка с очакванията за бъдещи инвестиции в определени райони. Според протестиращите политически лица с по-голяма власт могат и се намесват в решенията, резултат от обществения диалог и решават съдбите на цели общини по субективни причини.

С тъпани, свирки и лозунги „Припознайте жертвата на мъченическата община - Комену” протестираха гражданите от малкия град в област Тесалия. След гласуването на Каликратис градът ще загуби правото да взема решения за проблемите на местното самоуправление. Малкият град ще бъде административно погълнат от съседната община, а в общинския съвет няма да има право на глас. „Новата система Каликратис ни отнема възможността сами да вземаме решения за начина на управление и популяризиране на града ни, който има своето историческо място в развитието на гръцката държавност,” казва председателят на протестната група от Комену към община Арда. Той обясни, че боевете в Комену по време на Втората световна война са исторически факт, който превръща малкото селище в културен и исторически паметник на модерната гръцка държава.  Председателят поясни, че само титлата „исторически център” не е достатъчна, за да помогне на града да развие и привлече инвестиции и туризъм. Според него липсва една по-конкретна рамка, в която местното управление ще може да построи средносрочен план за икономически растеж.

Преструктурирането на гръцките общини трябва да ги направи по-ефективни и да намали разходите за местното самоуправление. Проблемът, който възниква в процеса на реформата е, че много от малките области в Гърция ще станат пряко зависими от управници, които са членове на други общини. Така приоритетни за финансиране ще станат по-големите градове в дадена област, а управниците на малките общини се притесняват, че районите им ще бъдат крайно ощетени.

Категории: ПолитикаОбществоАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus