Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всичко, което трябва да знаете за гъбите... и още нещо

03 Ноември 2012 / 13:11:17  GRReporter
5092 прочитания

Гъбите са толкова разнообразни, че анализът на хранителната им стойност е труден. Отглеждат се в мека влажна почва, и повечето от тях излизат на есен, заради дъждовете и влагата.

Това, което виждаме, на практика е „цветът” на гъбата, нейното тяло –тоест органът, върху който ще се развият спорите, осигуряващи размножаването на вида. Главната част на гъбата е под земята и през по-голямата част от годината е невидима. 10% от сухото вещество на гъбите се състои от въглехидрати и протеини.  Протеините на гъбите, заради съдържанието на всички основни аминокиселини, са от много високо качество, много по–качествени от растителните протеини, доближавайки се по качество до животинските.

В Гърция има около 3000 вида гъби, всеки един с уникална форма и лек земен вкус. Повечето са бели и големи, като Portabello например. Независимо от външния вид и размера им, те не са зеленчуци и не съдържат хлорофил, затова живеят като паразити близо до други растения или дървета. 

Обикновено човек или обича, или мрази гъбите. Ако сте от първите, ще се зарадвате да научите, че можете да ги ядете във всяко ядене - от сутрешния омлет, до соса към пилешкото филе за вечеря. Ако сте от втората категория, може да научите нещо за ползата от тях.

Гъбите са с голяма хранителна стойност, съдържат много основни витамини и метали, с ниско съдържание на наситени мазнини и натрий, както и с ниска калорийна стойност.

Витамин D: укрепва костите и ви предоставя всичките предимства на зеленчуците. Гъбите са единствената храна от неживотински произход с витамин Д (освен слънцето).

Витамини от група Β (биотин, ниазин, рибофлавин): необходими са за метаболизма и за кръвните клетки.

Селен: малките количества от него в гъбите са добър начин да  се сдобием с този антиоксидант, който е необходима съставка на различни ензими и е важен за функционирането на щитовидната жлеза.

Антиканцерогенни свойства: според научните изследвания (особено за рака на гърдата) гъбите имат антиканцерогенни свойства и подпомагат укрепването на имунната система

 

Как да им се насладите


Гъбите са вкусни нарязани на парчета или филийки, в салати, или като съставки на сосове  за месо. Можете да ги добавите към омлет с яйца или към сандвичи и пици.  Хранителните им съставки могат да се разрушат или да намалеят ако ги готвите дълго време, затова трябва да ги сотирате за кратко. Използвайте зеленчуков бульон вместо мазнина и ги опитайте с чесън или лук.

 

Още нещо интересно...

- Много видове гъби са отровни, а някои са смъртоносни, затова трябва да сте особено внимателни когато ги берете. В много случаи отровни видове си приличат с ядливи, или ядливите променят вида си от появата си до узряването, което може да ви обърка.

 - Гъбите, които помним като къщички на смърфовете- с червени шапки и бели точки, са от вида мухоморка -amanita muscaria, диви и с халюциногенно действие, на което нашите предци приписвали магически сили.  Често срещани са в планинските гори и са отровни.

-  Тайната на изсушените гъби е водата, която им придава пресен вид. Накиснете ги в хладка вода  или вино, ако го изисква рецептата, за 20-25 минути и запазете водата, за да я използвате за супи, сосове или паста.

 - Трюфелите са относително рядък вид подземна гъба, която вирее в почвата на дълбочина 6-25 см. Ароматът й е великолепен, както и вкусът, който придава на блюдата, в които се използва. Засиленото търсене на трюфели в съчетание с малките количества на пазара, увеличават пазарната им цена многократно.

 

Категории: гъби трюфели витамини антиоксиданти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus