Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вот на недоверие под погледа на тройката

08 Ноември 2013 / 08:11:44  GRReporter
967 прочитания

Посещенията на надзорната тройка в Атина винаги се следят с голям интерес. Не само защото от мнението и настроението на кредиторите зависи бъдещето на Гърция, но и защото местните политичи използват визитите на представителите на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка като повод да си разиграят шахматната партия така, както са си намислили.
    Всичко започна в ранните сутрешни часове на четвъртък, когато изненадващо правителството реши да нахлуе в сградата на окупираното гръцко национално радио. Не че няма право да го направи. Има. Но можеше да го направи преди 10 дни или преди 4 месеца. Но избра да го направи именно сега, когато преговорите с кредиторите са в задънена улица, а техните представители са приклещени в Атина.
    Нахлуването в сградата на ЕРТ постигна две неща - първо активизира протестите срещу политиката на правителството. Задача, с която обикновено се справят синдикатите, но техните и без това залязващи протести бяха съвсем размити от есенната буря в сряда. Така се стигна до изненадващия ход в ранните часове на четвъртък.
    Вторият ефект е, че събуди позадрямалата опозиция, чийто лидер Алексис Ципрас в началото на седмицата се изявяваше като лектор в Тексас, САЩ.  Изненадващият ход на правителството с нахлуването в радиосградата предизвика очакваната реакция - СИРИЗА поиска вот на недоверие на правителството. И така пейзажът доби характерния за посещенията на тройката вид - протести на улицата, караници в парламента и правителство, което, видите ли, еда ли не ще падне.
    Официално Международният валутен фонд и Европейската комисия отказват да коментират политическата ситуация в Гърция, но неофициално признават, че са били изненадани.

Представителите им в Атина Пол Томсен, Матиас Морз и Клаус Мазух трябваше да се срещнат днес, петък 8 ноември с финансовия министър Янис Стурнарас, но срещата е била отложена за неделя по тяхна молба. те са поискали данни за бюджет 2014 от Сметната палата и от Министерството на заетостта, за да ги сравнят и обработят и да проверят защо кредиторите очакват финансова дупка от 2,9 милиарда евро, а гръцкото правителство очаква бюджетен излишък.
    Кулминацията на ситуацията е в неделя, когато ще получим отговор и на двата въпроса - ще оцелее ли правителството и чии сметки за бюджета са верни. Правителството на Самарас натиска кредиторите да опростят дълга на Гърция, но засега Германия твърдо отказва да направи това.

 

Категории: вот на недоверие нахлуване в ЕРТ надзорна тройка кредитори на Гърция Алексис Ципрас Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus