Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Полицията сложи край и на гръцкото национално радио

07 Ноември 2013 / 07:11:13  GRReporter
1398 прочитания

По нареждане на прокурора в 4 часа и 15 минути тази сутрин силите за борба с масовите безредици завзеха сградата на ЕРТ. Сградата се намира на атинския булевард Месогион, който е затворен в момента и в двете платна - от и към централната част на града.
    Прокурорът се намира в двора на сградата, а акцията продължава и в момента. За да влязат в сградата на националното радио, силите на реда са използвали сълзотворен газ. Малко по-късно всички, които се намирали вътре са били принудени да я напуснат, а вещи лица описват имуществото и документите на Гръцкото национално радио ЕРТ. В момента полицията не позволява на никого да влезе в сградата, а председателя на синсиката на работещите в радиото Панайотис Калфаянис и трима синдикални активисти са отведени в Главната дирекция на гръцката полиция, съобщи адвокатът им Димитрис Перпатарис. По-късно по нареждане на министъра на обществения ред Никос Дендиас и четиримата бяха освободени.

Пред сградата на ЕРТ са се събрали синдикални активисти от различни журналистически съюзи и организации и настояват техни представители да присъстват на описа на имуществото на държавното радио, но до момента прокурорът не е издавал такова разрешение. Работещите в институцията и синдикалистите призовават гражданите да отидат пред сградата на радиото и да протестират срещу полицейската акция.

    Намесата на силите за борба с масовите безредици бе характеризирана като “незаконна и превратаджийска” от депутата от СИРИЗА Димитрис Стратулис. Пред телевизия Скай той я окачестви още като “черна акция през една черна нощ”. Представители на най-голямата опозиционна партия в момента се намират пред сградата на ЕРТ и настояват да получат официално обяснение от полицията защо се е наложила намесата на силите за борба с масовите безредици.

    Също пред телевизия Скай заместник-министърът, отговорен за Държавната телевизия и радио Панделис Капсис призна, че не е бил информиран за акцията на полицията, която изцяло се ръководи от Министерството на обществения ред. Той припомни, че скрадата е окупирана от жирналистическия синдикат още от месец май, когато правителството реши да закрие държавната телевизия и радио ЕРТ. Самият той няколко пъти е призовавал окупаторите да освободят сградата, тъй като поставят под въпрос способността на държавната медия да отрази гръцкото председателство на Европейския съюз, което започва от 1 януари 2014.

В момента пред сградата на гръцкото държавно радио са се събрали над 300 души, има и многобройни полицейски части.

Очаквайте подробности.

Категории: Гръцко национално радио ЕРТ полицейска акция прокурорско нареждане сили за борба с масовите безредици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus