Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вълна от стачки ще залее Гърция тази пролет

13 Април 2010 / 16:04:18  Виктория Миндова
2124 прочитания

Вълна от стачки подготвят синдикалните сили в Гърция, като отговор на водената от социалистическото правителство на ПАСОК икономическа политика. Съюзът на гръцките държавни работници обяви, че на 22 април ще се проведе 24 часова работна стачка, в която ще вземат участие всички държавни служители в страната. Стачката ще започне в 11 часа сутринта от площад Клатмонос в столицата. Стачни действия са предвидени също за 27 април, както и след 1 май. „Пропагандата в последните месеци за необходимостта от рестриктивните икономически мерки не може да прикрие тяхната неефективност,” заяви на пресконференция председателя на синдиката на държавните работници Спирос Папаспирос и добави: „Нашите действия и усилия служат като бариера за възстановяването общественото-политическото равновесие в държавата.”

Несъгласието си с държавните политики ще изразят и синдикатите към гръцката комунистическа партия ПАМЕ, които обявиха  48 часова работна стачка на 21 и 22 април. Общата конфедерация на гръцките работници (ГСЕЕ), които защитават интересите на заетите в частния сектор също се очаква да обвяват стачни действия до края на месеца. Привържениците на крайно левите организации в страната обвиняват представителите на синдикалната група на ГСЕЕ в обслужване на политическите интереси на правителството, а не социално-обществените права на работниците.

Повишените акцизи, високото ДДС, съкращаването на заплатите и увеличаването на възрастовата граница за пенсиониране, както и други допълнителни мерки за съкращаване на бюджетните разходи са повод за предстоящите протестни действия. Съюзът на гръцките държавни служители поддържа позицията, че прибягването на Гърция към спасителния механизъм на Европейския съюз и Международния валутен фонд ще доведе до приемането на още по-строги антисоциални мерки, които ще засегнат главно обикновените граждани. Основно притеснение на синдикатите е, че държавното управление работи само в посока на съкращаване на бюджетните разходи, без да има съществен план за възстановяване и развитие на производителността.

Председателят на Съюза на държавните работници Спирос Папаспирос нападна остро правителството, като обяви предприетите до момента политики за неефективни и антисоциални. Той даде пример с близо 19 хилядите пенсионери, които очакват повече от година изплащането на еднократните пенсионни компенсации, дължими в края на работния стаж. Папаспирос представи пред журналистите извадки от Бюджет 2010, като пример за несправедливото и избирателно съкращаване на държавните разходи. Според код 840-845 от държавния годишен бюджет правителството предвижда 49 милиона евро за „Управителни съвети и комитети”. Синдикатите предлагат тези средства да бъдат намалени на 24 милиона евро и така държавния сектор ще спести 25 милиона евро за други цели. Една от основните причини синдикатите да се средоточат върху разходите за управителни съвети, е че през последните години тези разходи в публичния сектор са неоправдано големи и не носят конкретни резултати. С други думи мнението на синдикатите е, че в бюджета  има алтернативни начини за извършването на допълнителни съкращения, без да се стига до намаляване на заплатите и добавките на държавните служители. Пак според доклада на Съюза на държавните работници същото важи за прекомерно високите бюджети за „Връзки с обществеността”, които от 26 милиона евро, могат да бъдат намалени на 12 милиона, както и за „Оперативни разходи” от предвидените 165 милиона евро да спаднат на 80 милиона евро. От последните два раздела държавата може да си спести почти 100 милиона евро, които да бъдат вложени в други по-производителни сектора на икономиката. Примерите бяха дадени, като алтернативни източници на икономия, вместо съкращенията върху заплатите на държавните служители.

Категории: Стачки ГърцияИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus