Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30 милиарда от еврозоната за Гърция

11 Април 2010 / 19:04:11  Виктория Миндова
1036 прочитания

Страните от еврозоната взеха решение да отпуснат на Гърция 30 милиарда евро до края на 2010 година. Още 15 милиарда евро се задължава да отпусне и Международният валутен фонд.  Тежестта на финансовата помощ ще бъде разпределена две трети върху страните-членки на еврозоната и една трета финансиране от МВФ. Гърция ще има възможност да се кредитира с плаваща или фиксирана лихва, като заемът ще бъде отпуснат за тригодишен период от време, обяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину на извънредна пресконференция в неделя вечерта. Пресконференцията бе предшествана от видеоконферентен разговор на финансовите министри от еврозоната, който се проведе в неделния следобед.

Фиксираният лихвен процент е 5% и ще се изчислява на базата на средната цена на кредитиране в еврозоната (swap rate), към която се прибавят 300 базисни пункта. Според данните от петък девети април тази година swap rate е бил 1,85% и когато се добавят 300 базисни пункта и лихвата се оформя на 4,85%. Когато тях се прибавят и разходите по заема, фиксираната лихва по финансовата „помощ” се оформя около 5%.

При плаващата лихва, която се оформя под 4% се приема за база тримесечният лихвен процент на Европейската централна банка, към който се също се добавят 300 базисни пункта. В деня на оформяне на крайния вариант на спасителния план неговата стойност е била 1,85%. Общата стойност на лихвения процент се оформя около 3,85%, като се взема пред вид и разходите по обслужване на заема. В случай, че Гърция поиска по-дълъг период за погасяване на заема, кредиторите ще добавят 100 базисни пункта към оформените до момента лихвени проценти. С други думи, ако Гърция вземе заем за пет, а не за три години фиксираната лихва ще се покачи на около 6%, а плаващата на около 4,85%-5%.

Финансовите специалисти твърдят , че лихвите, представени от Министерството на финансите няма да се различават драстично от реалните, когато и ако дойде момента за отпускане на финансовата помощ.

В официалното изявление след извънредната среща на министрите от Еврозоната, членовете на Eurogoup изказват позитивната си нагласа за положителното развитие на гръцката икономика в следващите месеци. „Членовете на съвета на Eurogoup приветства действията, предприети до момента на гръцкото правителство и изпълнението на Бюджет 2010 и вярваме, че взетите до момента мерки ще дадат положителни резултати,” се казва в доклада на министрите от Еврозоната.

Гръцкото правителство обаче продължава да заявява, че днешното решение на финансовите министри на еврозоната е само краен изход за страната в случай, че тя е в невъзможност да финансира дълговете си от международните пазари. Без отговор остава въпросът защо Гърция не иска да се възползва от помощта въпреки изгодните лихви, които й се предоставят. Според финансовите анализатори помощта за Гърция не е безусловна и именно условията, при които тя ще се отпусне карат гръцкото правителство да не бърза.

Какви са тези условия обаче не стана ясно.

 

Категории: ИкономикаПазариФинансова помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus