Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В лабиринта на избирателните секции в Атина

15 Май 2014 / 16:05:07  Анастасия Балездрова
1048 прочитания

Десет дни преди европейските избори все още няма пълна яснота около това дали ще бъде открита избирателна секция в центъра на Атина. Граждани продължават да настояват поне една от трите определени в посолството на България да бъде преместена в някое от българските училища в района на площад Омония. Аргументът им е, че посолството се намира в отдалечено и труднодостъпно с градски транспорт предградие. Освен това те смятат, че по този начин ще се повиши и изборната активност, тъй като Омония е едно място, което посещават така или иначе през почивния си ден.

Изглежда обаче, че въпреки активните коментари в социалната мрежа Facebook никой от тях не се е свързал с дипломатическото представителство на страната, за да постави това искане. В коментар пред GRReporter източници от посолството посочиха, че не са получили подобен сигнал нито по телефона, нито в писмен вид, включително и през последните дни.

„Интересното е, че дори в заявленията, които бяха изпратени, никой от изразилите желание да гласуват не посочват различно от посолството място за гласуване”, заявиха те. По думите им единствено българите, които живеят и работят в региона на град Ханя на остров Крит са се отзовали на изпратеното им по електронна поща писмо, с което били уведомени, че могат да поискат избирателната секция да бъде открита на различно от това, където са гласували на парламентарните избори на 12 май 2013. Така са успели да постигнат откриването на секция в село Герани, където пребивават повечето то тях.

„Изпратихме писмо със същото съдържание до всички български дружества и в Атина още в началото на април. Не получихме никакъв отзив относно местата, на които биха искали да бъдат открити избирателни секции”, твърдят от посолството. От своя страна инициаторите на идеята за откриване на секция в някое от българските училища в центъра на Атина настояват това да стане сега. Те се основават на решението на ЦИК, според което решението за това къде ще бъдат открити избирателните секции се взема от ръководителите на дипломатическите представителства въз основа на териториалното разпределение на българските общности.

В коментара си за GRReporter представителите на посолството обаче бяха резервирани относно възможността да удовлетворят искането на български граждани за преместване на една от трите избирателни секции.  Един от основните им мотиви е, че процедурата около организацията и информирането на гръцките власти изисква повече от оставащото до евроизборите време.

Категории: Политика европейски избори българи в Гърция избирателни секции Атина посолство на Република България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus