Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българите в Атина искат избирателни секции в центъра

12 Май 2014 / 16:05:32  Анастасия Балездрова
1061 прочитания

По-малко от две седмици преди европейските избори подготовката за провеждането им сред българските граждани, които живеят в Атина е почти в края си. Както GRReporter вече съобщи желаещите да гласуват за българските евродепутати ще могат да дадат вота си в три избирателни секции, които ще бъдат открити в посолството на България.

Решението на Централната избирателна комисия да открие секции само в сградата на дипломатическото представителство на България в Атина обаче предизвика реакции сред пребиваващите в гръцката столица Българи. GRReporter получи сигнал от представители на Обществения съвет на българите в Гърция, според които посолството се намира на трудно достъпно място, до което няма директен транспорт и това ще охлади ентусиазма на много българи да гласуват.

„В неделния ден, който е почивен за повечето българи, всички се събират на централния площад Омония, за да посетят някое от българските заведения или просто за да се срещнат с приятели и познати. Мисля, че избирателната активност ще е по-висока, ако поне една, ако не и трите избирателни секции се намират в центъра, например в някое от българските училища», заяви Валерия Кертикова, член на една от трите секционни избирателни комисии, определени за евроизборите от ЦИК.

В коментар за GRReporter представител на посолството на Република България обясни, че това е могло да се осъществи, но срокът за определянето на изборните секции е изтекъл. „Тази година за пръв път българите в чужбина имаха възможността да предложат къде да бъдат открити изборни секции. Ние изпратихме тази информация до всички дружества на българите в Гърция, но не получихме никакви отзиви. Срокът, в който посолствата трябваше да изпратят предложенията до ЦИК беше до 2 май, а на 6 май бяха издадени заповедите за тяхното откриване по места”, поясни той.

Предвид факта, че сроковете за подаване на жалби срещу решенията на ЦИК и задействането на необходимите за откриването на избирателни секции на други места в Атина са изтекли вероятността искането на българските граждани да бъде удовлетворено изглежда малка. В същото време според последните данни за потвърдените заявления, желание да гласуват в Атина са изразили едва 44 българи.

Денят на провеждането на европейските избори в Гърция съвпада с втория тур от местните избори в страната. В началото на последната седмица преди първия тур подготовката в щабовете на кандидатите кипи, въпреки че според всички прогнози двете големи общини – Атина и Солун ще бъдат спечелени отново от надпартийните кандидатури на двамата досегашни кметове Георгиос Каминис и Янис Бутарис. За разлика от тях според проучванията най-големи шансове да застане начело на област Атика има досегашният й управител Янис Сгурос от ПАСОК. В област Централна Македония обаче като най-вероятен победител се очертава досегашният областен управител Апостолос Дзидзикостас, който се явява на изборите като независим, след като Нова демокрация реши да подкрепи друг кандидат – бившия треньор по баскетбол и дългогодишен депутат и министър на спорта Янис Йоанидис.

В същото време последните социологически проучвания предвиждат минимална преднина за опозиционната партия СИРИЗА пред управляващата Нова демокрация на европейските избори. Според различните анкети разликата между двете партии се движи от 0,5 до 1,5 на сто. Новосъздаденото движение То потами и неонацистката Златна зора се разменят на третото място сред предпочитанията на гласоподавателите.

Резултатите от изборната надпревара се очакват с огромен интерес, тъй като за СИРИЗА те са решаващи за управлението на страната. Основният предизборен лозунг на партията е „На 25 май гласуваме и на следващия ден (днешните управляващи – б.а.) си отиват”.

В допълнение опасенията за вероятна правителствена криза бяха засилени от изявленията на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, който заплаши, че ако партията му получи много нисък процент на евроизборите може и да оттегли участието си в правителството.

До момента обаче нито СИРИЗА, нито ПАСОК са обявили с точност процентовата граница, която ще бъде решаваща за следващите им действия.

Категории: Политика европейски избори българи в Гърция избирателни секции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus