Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Европа са резервирани относно предложения пакет от мерки от 13,5 милиарда евро

29 Септември 2012 / 15:09:02  GRReporter
2660 прочитания

Председателят на Съвета на икономическите експерти (СИЕ) Панос Цаклоглу беше посрещнат твърде хладно от EuroWorking Group и това предизвика опасения у икономическото ръководство  на правителството, че тройката ще "разбие" пакета от мерки, съставен миналия четвъртък от политическите лидери.

Безпокойството на правителството е предизвикано от позицията на тройката за резултатността от мерките за икономии на разходите от структурните реформи, както и на данъчните  мерки. Министерството на финансите смята, че тройката ще приеме ограниченията в размер на 7,6 милиарда евро на пенсиите, заплатите премиите и увеличаването на пенсионната възраст до 67 години. Оптимисти са и относно данъчния пакет в размер на 3 милиарда евро. Министерство обаче очаква съмнения относно фонда за структурни промени в размер на 2,9 милиарда евро, който включва намаление на разходите за здравеопазване, образование, отбрана, административни реформи и др. Конкретният фонд в началото достигаше 4,9 милиарда евро, но чуждите проверяващи не го счетоха за реален, защото не беше съпроводен от реални мерки, и задължиха правителството да го намали до 2,9 млрд. евро.

Правителството се притеснява да не би тройката да оспори и тази възможност за намаляване на разходите с 2,9 млрд. евро и да го задължи да включи в пакета и мерки  като например изключването на земеделските пенсии от премахването на премиите по случай празници и отпуска. Освен това правителството се безпокои от крайното предложение на тройката за резерва. Пакетът о мерки предвижда излизането в резерв на 15 000 служители през 2013 г. (вместо през 2012 г., както предвижда споразумението от февруари), без да се изясни режимът на заплащането им.  Смята се, че ще се увеличат напусканията на държавния сектор заради вдигането на пенсионната възраст.

С категорично съмнение бяха посрещнати вчера от EuroWorking Group в Брюксел  мерките в размер на 3 млрд. евро, които се съдържат в пакета от  13,5 млрд. евро , и са резултат от осъществяването на структурните реформи, които представи пред европейските си колеги  председателят на СИЕ Панос Цаклоглу. Тези съмнения за първи път изрази в Атина Пол Томсън, представител на Международния валутен фонд (МВФ) по време на срещите на министъра на финансите Янис Стурнарас с представители на тройката.

Това се повтори и вчера по време на втория ден от представянето на мерките на програмата от П. Цаклоглу в Брюксел. Пол Томсън за пореден път имаше разногласия с представителя на Гърция. На същото мнение беше и една част от съвета на експертите-технократи на 16те членове на Евро групата с някои различия по между си. Холандският представител изиска промяна на общите изменения, които се отнасят до административната реформа. Тези мерки обхващат орязване на  разходите за здравеопазване (1,5 млрд. евро), за отбрана (510 милиона евро), за образование (377 млн. евро), и икономии от административната реформа в размер на  1 млрд. евро. Що се отнася до сложната схема за резерва, от страна на МВФ беше подчертана абсолютната безрезултатност, която е показала гръцката страна в прилагането на подобни мерки в миналото, и беше поискано да се направят съкращения на 15 000 души, които са включени в Меморандума.

По-компромисна беше позицията на представителя на Европейския съюз Матиас Морс. В сферата на здравеопазването тройката оказва натиск за сливане на болници, и не е убедена от прилагането на електронното издаване на рецепти с цел намаляване на фармацевтичните разходи. От друга страна, Томсън и Морс бяха склонни да чуят декларациите на гръцката страна за икономисаните повече от 350 млн. евро в сферата на образованието за 2013-2014 г., от сливането на университети и затварянето на висши професионални училища, някои от които ще се слеят с университетите.  Много по-строги бяха относно начина на намаляване броя на учебните заведения,  искайки да бъдат затваряни, а не сливани, висшите училища.  

Всичко това се случва два дни, преди тройката да се завърне в Атина, когато се очаква да се развие последната част от преговорите за 2013-1014 г. Безпокойство предизвиква вероятността тройката да отхвърли цели категории  от структурни орязвания.

Според представители на тройката, целта на определянето на размера от 13,5 млрд. евро на пакета от мерки, е да бъде достигната сумата от 11,5 млрд. евро, както е договорено през февруари 2011 г., и тази сума да произлиза от орязване на разходите, а не от увеличаване на приходите.  По време на преговорите с гръцкото правителство стана ясно, че мерките за намаляване на разходите, които бяха предложени, не са достоверни и няма да доведат до сигурен успех. Гръцката страна предложи една част от намаляването на разходите да бъде заместена с увеличаване на проходите от данъци. Повтаряйки, че става въпрос за инициатива на гръцкото правителство, от тройката са го приели, за да не стигнат до безизходица преговорите.  Подчертава се, че целта на тройката е да се постигне целта от 11,5 млрд. евро (5,5% от БВП), а сумата 13, 5 млрд. евро е решение на гръцката страна. Тоест, ако през следващите две години се икономисат 11,5 млрд. евро, тройката ще е задоволена, а останалите 2 млрд. са "пояс на сигурността". В същото време Министерството на финансите планира увеличаването на данъчната тежест на малките и средни приходи на работещи и пенсионери, които са по-голямата част от данъчно задължените лица, за да осигури приемането на данъчния пакет  в размер на 3 млрд. евро

Категории: пакет от мерки тройка Цаклоглу Стурнарас Пол Томсън Матиас Морс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus