Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зимните намаления ще продължат от 11 януари до 29 февруари

05 Януари 2016 / 17:01:15  GRReporter
1129 прочитания

Зимните намаления в Гърция започват следващия понеделник – 11 януари и ще продължат до края на февруари. Паралелно с това на 17 януари магазините в цяла Гърция ще работят, тъй като това е първата неделя от началото на намаленията.

Повечето от магазините започнаха да правят значителни отстъпки в цените на стоките още от началото на тази седмица. От Националната конфедерация за търговия и бизнес припомниха на търговците, че са задължени да изписват едновременно старите и новите цени на стоките. В допълнение те могат да отбележат и процента на отстъпката за всеки артикул.

Ако в даден търговски обект над 60 на сто от стоките са с намалени цени, следва процентът на отстъпката да е изписан на витрината на магазина. Ако процентът на отстъпката е различен за различните видове стоки, надписът трябва да включва всички тях и да гласи: „отстъпки от … % до … %”. Във всички останали случаи трябва да се посочва, че отстъпката е за определените видове стоки и нейният процент.

Начинът, по който се изчислява и представя намалената цена трябва да бъде точен. В случай на проверка, търговците трябва да могат да докажат, че изписаната на етикетите стара цена действително е важела преди намаленията.

За нарушителите са предвидени строги наказания. По-конкретно ако контролните органи установят нарушение на регламента за провеждане на намаленията, налагат глоба от 0,5 на сто от годишния оборот на търговския обект, като сумата не може да бъде по-малка от 5000 евро. При повторно налагане на глоба за същото нарушение в период от пет години, глобата нараства до 3 на сто от годишния оборот на конкретния магазин.

Ако обявените намаления не са точни или заблуждават клиентите относно процента на отстъпката, поставените цени, количеството на стоките с намаление, както и във всеки случай на укриване на информация или заблуда, глобата е 1 на сто от годишния оборот на търговския обект. Сумата не може да бъде по-малка от 10 000 евро и зависи от сериозността и честотата на нарушението. При повторно извършване на същото нарушение, глобата за търговеца нараства до 3 на сто от годишния оборот. 

Категории: ИкономикаКомпании търговски обекти зимни намаления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus