Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уличното осветление в Атина постепенно угасва

14 Април 2013 / 14:04:27  GRReporter
1626 прочитания

Показателно за действителното положение на нещата е, че дори „сърцето” на града - площад Синтагма е в затъмнение. Парковете са полуосветени, а някои, като Хълмът Стрефис нямат никакво осветление. Дори и  на общинските игрища  лампите или изобщо не светват, или угасват рано.

През последния месец площад Синтагма потъна в мрак заради повреда в трансформатора, който го захранва с ток. Електротехническата служба на община Атина пренася ток от друга точка, но много често напрежението пада, тъй като нуждите на площада са големи. В резултат на това на централния столичен площад господства мракът, с изключение на осветената сграда на парламента.

Много от общините през вечерите се превръщат в.. тъмни общества, и като резултат се увеличават престъпните прояви, а като последствие на това- чувството за несигурност у гражданите. Отговорните за осветлението  на кварталите и площадите органи са общините, които твърдят, че липсващото подаване на ток е още една последица от кризата. Поясняват, че мракът по улиците се дължи главно на повреди на мрежата, които заради липса на пари се поправят със закъснение.

Кметовете твърдят още, че промените в бюджетите на местното самоуправление са основната причина за закъсненията в отстраняването на проблемите. „Ако мрежата претърпи повреда, за да доставим необходимия за поправката материал, трябва службата да разполага със съответната сума” каза за вестник Етнос кметът на Халандри Георгиос Курасис, който признава, че там, където няма осветление, това се дължи на икономическите проблеми на службата.

Общините могат да прибягват до доставката на материали за ремонтите според  възникналите нужди само ако разполагат с необходимите средства. В противен случай, ако направят тези разходи без да имат необходимите приходи, нарушават правилата на Организацията за местно самоуправление. Характерен е примерът с площад Синтагма. Заместник-кметът Нана Спиропулу подчерта за вестник Етнос, че трансформаторът струва 15 000 евро. „Преди щяхме да вземем назаем трансформатор, докато ремонтираме повредата, и това би ни струвало други 15 000 евро. Сега обаче сме длъжни да следваме съответната процедура и по тази причина осветлението на площада е проблемно” каза госпожа Спиропулу, добавяйки, че се очаква в непосредствено бъдеще трансформаторът да бъде сменен.

Съюзът на общините в Гърция характеризира цената за поддръжка на уличното осветление като непосилна. С единодушно решение Съюзът иска да се създаде комисия, която да следи за сигурността по пътищата във всички общини. Кметовете са информирали компетентната постоянна комисия в парламента за това, че общините не могат да покрият разходите за поддръжка на уличното осветление. Отбелязват и че  в последно време се наблюдава намалено осветление по улиците, факт, който поражда опасност от катастрофи и причината е, че на общините са прехвърлени съответните задължения без да им се осигурят необходимите средства. Съюзът информира комисията за решението на Върховния административен съд, с което е оправдан кметът на Ираклио заради разходите по осветлението в района.

Въпреки икономическите проблеми, много общини поставят ново осветление по улиците, което е енергоспестяващо. Между тях е община Илио. Градът, според кмета му Никос Зенетос  разполага с 9700 лампи по улиците, които са замествани с лампи „LED”. За нуждите на осветлението общината плаща всяка година по 700 000 евро, а когато тази смяна приключи, цената ще падне на 100 000 евро.

 

Категории: улично осветление ремонти Атина площад Синтагма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus