Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ученическите протести изостриха конфронтацията между правителството и опозицията

06 Ноември 2014 / 18:11:15  Анастасия Балездрова
696 прочитания

В деня на първия ученически протест срещу промените в образователната система същинските загуби за правителството станаха факт не на улицата, а в парламента. Заместник-министърът на образованието от Нова демокрация Георгиос Стилиос подаде оставката си след разпален спор с депутатката от Гръцката комунистическа партия Лиана Канели.

Дискусията в парламента засягаше внесен от нея въпрос за недохранените ученици. В коментар за отговора на заместник-министъра Канели посочи: “Той ми напомня за Мария-Антоанета и историята с пастите”. Това разгневи Стилиос, който отвърна: “Г-жа Канели иска да ме накара да стана Касидиарис, но аз няма да го направя”. Припомняме, че намиращият се в затвора говорител на Златна зора бе ударил Лиана Канели по време на телевизионно предаване.

Веднага след случилото се премиерът Андонис Самарас поиска оставката на заместник-министъра, който я подаде, като преди това се извини на Канели с думите: “Напрежението често води до вербални преувеличения. Споменаването на г-н Касидиарис, чиито действия осъждам беше грешка. Извинявам се на г-жа Канели”.

Тя от своя страна се ограничи да изрази удовлетворението си, че “този път правителството направи това, което трябва”.

В същото време пред Атинския университет се събраха няколко стотици ученици, за да протестират срещу образователната политика на правителството. В ръцете си държаха лозунги с надписи като “Пари за образование и здравеопазване, а не за банките, министерствата и външния дълг”. Учениците проведоха шествие, след което се върнаха отново пред сградата на университета, за да вземат участие в общото шествие заедно с преподаватели и административни служители от университетите.

Преди началото на шествието на учениците от високоговорителите се чуваше посланието:

“Правителството и началниците не биха се поколебали да затворят училищата и университетите, за да продължат да раздават милиарди на банкерите и да товарят нас с тежестите на кризата. Провокират ни, когато казват, че нямат пари за университетите, училищата и заплатите на преподавателите, а имат за НАТОвските бомби и да изпращат фрегата в Средния Изток.

Отговорът на учениците е, че те вече се намират на улицата. Стотици училища се намират в окупация, ред студентски дружества в цяла Гърция започнаха да вземат бойни решения за окупации на факултети и ректорати и да организират студентски протести. Дойде времето да засилим действията си. Нуждата да се организират масови общи събрания навсякъде, да се вземат решения за организиране на окупации в сгради е належаща. Можем да победим. Участвайте масово в общоученическия протест. Ученици, студенти, преподаватели, административни служители в университетите, всички заедно, за да няма промени в образованието, за да няма приватизации и орязване на заплати, да не бъдат отписани (вечните – б.а.) студенти, да не бъде внесена базата данни с темите за изпитите, да няма съкращения на преподаватели и административни служители”.

Шествието премина спокойно с участието на около 3 000 души, според преценката на организаторите. Пред парламента група ученици замериха с диви портокали полицаите, които охраняваха двора на сградата, но инцидентът приключи бързо и без особено напрежение.

Паралелно с това продължава конфронтацията между правителството и опозиционната партия СИРИЗА за окупациите в училищата, които в понеделник достигнаха до 500, а към момента са 364 в цялата страна.

Това предизвика намесата на прокурора на Върховния съд, която се позова на издадено през 2011 нареждане. В него се предвижда, че в случаи на нанасяне на щети на училищно имущество, участващите в окупацията пълнолетни външни лица ще биват задържани и съдено по експресната процедура.

От СИРИЗА реагираха остро на тази мярка, докато от правителството обвиниха левите, че подклаждат протестите и окупациите чрез социалните мрежи в интернет. В изявления пред медиите говорителят на СИРИЗА Панос Скурлетис определи окупациите като “здравословна реакция срещу решения, които поставят повече класови прегради за мнозинството от гражданите”, а младежката организация на партията открито подкрепи този вид ученически протести.

Категории: Общество ученически протест окупации на училища политика в образованието правителство опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus