Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изповедта на един бивш член на Златна зора

21 Септември 2013 / 12:09:27  GRReporter
2492 прочитания

В интервю за вестник „Етнос” бивш член на Златна зора  разкрива йерархията, встъпителните изпити, вноските, според размера на които членовете напредват в йерархията,  предоставянето на „защита”, униформите им.

Кога стана член на Златна зора?

Аз започнах от първото събиране на местната организация в Никея, след покана през Фейсбук. Търсеха помощ, тъй като пакистанци щяха да нападат офисите в Никея. Спомням си, че беше четвъртък, отидох в бюрото и попитах как мога да се запиша. Вярвах в идеята за една Гърция без нелегални емигранти, но не и в тормоза и побоя. Това са две различни неща. Отидох и се записах. Извадиха ми и членска карта.

Как ставаш член?

Плащаш 20 евро, показваш гръцка лична карта и се записваш. В членската карта пише на коя организация си член и има членски номер.

www.ethnos.gr

Пазиш ли още картата?

Да. Пазя я в къщи. След като се записах ме сложиха в Ядрото. Членовете на Ядрото тичат за всичко, каквото и да стане, без да пита за нищо. Ядрото беше от 20 души в началото, в един момент се разрасна обаче много. Заради модата всички се записваха в ядрото. Шефът на организацията Георгиос Пателис реши да създаде затворено и отворено Ядро. В затвореното щяха да влязат само неговите хора, с мускулите, онези, които вземат хапчета и стават мускулести.  

Кои принадлежат към отвореното Ядро?

 Повечето бяха в отвореното Ядро. След това разделиха мъжете от жените и приемаха само мъже. Когато някой ставаше лен, първо трябваше да участва в 5-6 акции, и след това преценяваха и ти казваха дали ставаш член на отвореното Ядро. След това продължаваш, влизаш и по-навътре и ако преценят, че се справяш, влизаш в затвореното Ядро. Там се предполагаше, че се научават тайните неща. Те обаче никога не оставаха тайни, защото винаги някой излизаше и ги казваше навън.

Какви бяха тези тайни?

Какво ще правят. Да отидат да направят удар на някой адрес, където живеят 10 пакистанци, да напишат лозунги по стените, да нападнат емигранти.

Главно емигранти ли нападаха?

Пакистанците ги нападаха за пред хората. Защото не мога да приема, че биеш пакистанците, а след това им продаваш защита. Който и пакистанец в Никея да попиташ, се смее като чуе Златна зора. Местната организация защитава пакистанците. Тя взема дрехите, които хората даряват за бедните и ги дава на пакистанците, които ги продават на пазара и дават на златнозорците процент. И други хора могат да свидетелстват за това. Събираха пари за някой в нужда и ги слагаха в джоба си. Казваха, че са събрали 40 евро, а в затвореното ядро разбирах,е, че са събрали 300 евро- и ги слагаха в джоба си. Плаща разходите на жилищата си и си улесняваха живота. Въпреки че георгиос Петелис и женаму са безработни и единственият им приход е пенсията на майка му, живеят в голяма удобна къща в Никея. Плаща осветление, вода, телефон, общи разходи, живее много добре и се гордее, че всеки ден дава на детето си 15 евро. Ако си безработен- трбява отнякъде да ги вземаш тези пари.

Йоанис Лагос знаеше ли за това, за което говориш?

Ставаше с негова подкрепа. Той е информиран за всичко. Каквото и да казвахме, каквото и да ставаше –Лагос знаеше. Приятели, които публично говориха за това, бяха бити. И отидоха с доказателства, и ги биха и след това ги изключиха. Изкараха ги лъжци и недисциплирани. Ако виждаш нещо лошо и говориш за него- край с тебе, ти си вън. За да си създаде кликата с мутрите си, както го искаше, със щурмовите групи, и да стигнем до днешния резултат- убийство.

Кой влизаше в щурмовите групи?

Щурмовите групи бяха ядрото, Когато напуснах бяха станали 30 души, но след това и други влязоха там.

www.tvxs.gr

Тези 30 души ли са участвали в убийството на Павлос Фисас?

Да.

Как действат тези щурмови групи?

Групата носи черно-бели униформи. Само местната организация в Никея може да ги носи и никой друг. Правят каквото им каже Георгиос Пателис. Когато отиват да правят нещо, той им казва да са подготвени, да са облечени в черно, а не в блузите на Златна зора, за да не навредят на партията, и да носят каски, да не им се виждат лицата.

На даването на коя заповед си присъствал?

Когато анархистите правиха шествие в Никея, Пателис дойде ядосан в препълненото бюро и нареди всички мъже да слязат в града. И всички отидоха- с каски, сопи и щитове да преследват анархисти.

Къде крият всичко това?                                                      

Последния път, понеже очаквахме полицаите да нахлуят, ги бяха скрили в колата на Пателис. Изнесоха от бюрото щитовете и палките и ги скриха в колата му и в къщата на майка му. Друг път ни беше наредил който има „желязо” да му го даде (на Пателис).

Категории: Златна зора йерархия щурмови групи нападения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus