Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убийците от Парос неуловими

11 Август 2012 / 12:08:30  GRReporter
2918 прочитания

Все още без резултат остава разследването за откриването и задържането на четиримата извършители, които вчера сутринта убиха 54-годишния Димитрис Михас в гр. Науса на остров Парос. Той се опита да им попречи да избягат от клона на Алфа банк, който малко преди това бяха ограбили.

От вчера на остров Парос се намира специализиран екип от служители на Дирекция „Сигурност” – област Атика, а в разследването участва и хеликоптер на Гръцка полиция, полицейски кучета, моторизирани полицаи от Атика и съседните острови.

Очаква се значително да помогнат и записите от охранителните камери, които са запечатали всичко случващо се както вътре, така и вън от банката.

Според източници, един от извършителите, който се вижда по-ясно от останалите, прилича на онзи, който стреля десет пъти във въздуха при обира на остров Спецес на 16 юли, и може би е този, който застреля Димитрис Михас.

Инцидентът е станал вчера сутринта, малко след отварянето на клона на Алфа банк в Науса, на остров Парос, около 8.20. Трима извършители прикрили лицата си с шапки и слънчеви очила, което е съвсем обичайно по това време на деня по островите, влизат в банката с цел да я ограбят.

Заплашват с пистолет касиера и отмъкват неизвестна засега сума (според първоначални данни става дума за 35 000-45 000 евро) и се отправят към автомобила, в който със запален двигател ги чака четвъртият съучастник.

При излизането им от банката на пътя им се изпречва Димитрис Михас.

Пиацата за таксита се намира само на няколко метра от банката и професионалният шофьор веднага разбрал какво се е случило.

Според източници, той тръгнал към тях, за да им попречи да избягат.

Тогава престъпниците без да се колебаят обръщат пистолета към него и с два куршума в главата го убиват на място.

След това извършителите избягват с автомобила, който малко по-късно е намерен опожарен в района Амбела, на остров Парос.

Според първоначалните данни, автомобилът е бил нает в Атина, и от там сега започва разследването. На чие име е нает черният автомобил? Какви данни са попълнени в съответния формуляр? Кога и как е пристигнал на остров Парос от Атина?

Според полицаите, всички сценарии са отворени.

Под микроскопа на властите са записите от камерите на банката и околните магазини, свидетелските показания на хората, присъствали на дръзкия обир, завършил с убийство, данните от бюрото за отдаване под наем на автомобили, както и надуваема лодка, открита на остров Наксос, която обаче все още не свързана с обира.

Разследващите полицаи смятат, че ако извършителите са напуснали остров Парос то са го направили веднага, затова разследването е разширено и по околните Кикладски острови, като Антипарос, Сирос, Миконос, и по-малките островчета, където има множество пусти плажове.

Повече се набляга на остров Наксос, тъй като мястото, където е намерен изгорелият автомобил на извършителите, се намира близо до него.

Въпреки това, специалистите проучват и обратния сценарий, крадците да са искали да объркат властите и да се крият в някоя вила или ферма в околността, в очакване да се охлаби  хватката на полицията.

Полицията разследва евентуална връзка с обира на остров Спецес

В средата на юли трима мъже и една жена нахлуват въоръжени с пистолети в клон на Алфа банк на остров Спецес. Грабват парите, вземат две служителки за заложници и избягват с моторница, оставена на пуст плаж на острова.

Извършителите, които освен добре организирани, изглежда са знаели и колко пари има в банката, стигат до плажа в Порто Хели и подпалват моторницата.

Въпреки преследването, организирано от полицията веднага след обира, крадците успяват да избягат.

Много са приликите, но и разликите между двата обира. При първия, на остров Спецес, сред извършителите е имало и жена, докато при обира на остров Парос – не. Също така крадците тогава са избягали с мотори, а при вчерашния обир с автомобил.

Въпреки това «професионализмът» на извършителите и в двата случая, фактът, че избират острови, както и подпалването на транспортното средство при бягството са общите черти при двете нападения.

Какво казват за Димитрис Михас неговите приятели и познати

«Работлив и сладкодумен. Клиентите търсеха само него»

Роден в Атина, но избрал да свърже живота си с остров Парос, където живял от дълги години.

Димитрис Михас е роден през февруари 1958 и е ходел на училище в атинския квартал Кифися. Както самият той посочва на страницата си във facebook, завършва през 1975. След това се премества на остров Парос. В Амбела, по ирония на съдбата, където бе открит изгорелият автомобил на извършителите, устроил дома си. В Науса смятал да живее до края на дните си.

Категории: Парос обир жертва Гръцка полиция разследване Димитрис Михас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus