Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търсят арсенала и други явки на терористите

05 Февруари 2013 / 16:02:08  GRReporter
1550 прочитания

Нова явка, в която се предполага, че е скрит военния арсенал на заловените за банковия обир във Велвендо търси гръцката полиция. Властите не изключват възможността тя да се намира в северна Гърция, затова разследването продължава и в този район на страната.

Членовете на службата за борба с тероризма продължават да събират доказателства, които свързват неуспешния въоръжен обир с поставената в търговския център “The Mall of Athens” бомба.

В полицейските лаборатории изследват откритите в явката в столичното предградие Халандри предмети. Най-важните сред тях са две найлонови торбички на голяма търговска верига, които са еднаква с торбичките, където е бил пренесен в мола взривният механизъм преди две седмици.

Без да ги приема като достатъчно доказателство, полицията търси в тях биологичен материал или други улики, които биха предоставили някаква информация.

В същото време властите смятат, че са на стъпка пред разкриването на ново скривалище на нападателите и техните съратници. Според информация във вестник Етнос в явката в Халандри е била открита фактура за лепенка с размер от 1 метър, на която със сини букви е изписан надписът: “Данъчен консултант Атина”. Те разследват още един подобен надпис с размери 1.70 м., която гласи: “Данъчен консултант Атина Атанасиос Онефрос”.

Според разследващите тези две табели може да ги насочат към поне една явка на третото поколение терористи. Те смятат, че една от двете квартири има за цел да прикрие съществуването на другата. За втората лепенка се предполага, че е била залепена върху автомобил със цел да се маскират пътуванията им.

Третото важно откритие на властите е един мобилен телефон. В момента те анализират направените и приетите обаждания, съобщенията и други данни, които се намират в него.

Поне засега обаче тази информация не се потвърждава от полицията.

Властите анализират също показанията на съседите в блока в Халандри, според които в явката са влизали и други младежи. Те разказали, че са виждали често и едно момиче.

Сред останалите предмети, за които GRReporter писа вчера са и следните книги:

“Невидимите” на Нани Балестрини, който е бил един от учредителните членове на италианската ляво радикална група “Работническа власт”, а през 1973 е участвал в групата “Работническа автономия”. На 7 април 1979 той е бил обвинен за създаване на подривна организация, въоръжена банда и участие в 19 убийства, сред които и това на италианския премиер Алдо Моро. През 1984 наказателното преследване срещу него е било преустановено.

“Експроприации в супермаркети – Война срещу шефовете” - брошура, в която се описват около 50 подобни “отчуждавания”, т.е. кражби от супермаркети и последвалото раздаване на откраднатото от страна на анархисти.

“Огън и барут: От Индонезия до Чили”, издадена от членовете на “Конспирацията на огнените ядра”, които се намират в затвора.

“Genova Libera: Въстаническата борба срещу глобалното господство и реформаторския интернационал” - текст, раздаден в Атина под формата на манифест и след това публикуван в едноименна брошура.

“Тероризмът” на Сотирис Костопулос, издадена през декември 1986.

“Една страница, един куршум, една страница, един куршум/ Историята на Action Directe: Хроника, текстове, интервюта”, сборно издание.

“Дневникът на пътищата, издадена на 13 юли 2012, в която са включени всички поемания на отговорността за различни терористични нападения, както и други текстове на “Конспирацията на огнените ядра”.

Квартирата е била наета от Никос Романос, който използвал фалшива лична карта. Според майка му, писателката Павлина Насиутзик, 20-годишният младеж променил своя светоглед в нощта на убийството на неговия приятел Алексис Григоропулос на 6 декември 2008. “Всичко започна от там”, заяви тя в интервю за телевизия Алфа и посочи, че се гордее със сина си, “който се бори срещу едно не легитимно и гнило общество”, както и че ще го защити “до последната си капка кръв”.

Тази “революционно” настроена страна на Павлина Насиутзик не проличава отникъде в превърналите се в бестселъри нейни романи със заглавия “Майки от северните предградия” и “Миконос блус”. В тях тя описва от първа ръка начина на живот в богатите северни предградия на гръцката столица и на на популярния гръцки остров, които нямат нищо общо с идеологията на нейния син и неговите съратници. Единственият общ елемент е мястото: децата на богатите наемат квартирите, в които планират своите нападения съвсем недалеч от домовете си.

Докато разследването продължава адвокатите на задържаните и уличени за участие в терористичната групировка “Конспирация на огнените ядра” непрекъснато насочват обществения диалог към раните по техните лица. Според защитниците и техните семейства “децата”, както ги наричат са били бити в полицейския участък и раните не са се получили вследствие на самоотбрана от страна на полицията.

Категории: Криминална хроника тероризъм Конспирация на огнените ядра явки северни предградия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus