Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката: Най-голямата опасност за Гърция е забавянето на реформите

23 Ноември 2010 / 11:11:55  GRReporter
8286 прочитания

Мария Спасова
    Програмата за стабилност се изпълнява в общи линии, страната ще получи третия транш от заема, има съмнения дали ще може да се разплати в срок с МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка. Това е заключението на втората мисия на тройката експерти от тези институции, които бяха в Гърция от 14 до 23 ноември. В неизменното добро насторение, независимо от продължилите до късно вчера преговори с гръцкото правителство и независимо от протестите по централните атински улици експертите бяха изрядно точни на заключителната си пресконференция. Хотел Хилтън, където те се срещнаха със журналистите бе охраняван от специалните части за борба с масовите безредици, а заради демонстрации н леви организации центърът на Атина бе затворен за автомобилите.

Хубавата новина, че целите, поставени до септември са изпълнени и следващият транш от заема ще бъде приведен навреме, съобщи Пол Томпсън, зам. директор на отдел Европа на Международния валутен фонд и ръководител на мисията за Гърция. “Постигнато е 6-процентно свиване на бюджетния дефицит в икономика, която се е свила със 4 процента. Все още има много предизвикателства - данъците не се събират, както е предвидено в Споразумението, има много разхищения в държавния сектор и най-вече в здравеопазването”, подчерта експертът. А целта, която тройката си е поставила е след три години да остави Гърция със съвременно здравеопазване, модерни държавни структури и стабилна фискална дисциплина. Пол Томпсън определи тези реформи не само като задължителни за икономическото възстановяване на Гърция, но и като важни от гледна точка на социалната справедливост. “Програмата е на кръстопът - тя ще успее само, ако има твърдост в прилагането на реформите. Те са добре социално балансирани”, заключи експертът.

Категории: икономическа криза Международен Валутен фонд заем разсрочване на дълга
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus