Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трима сини депутати подкрепиха златнозореца Касидиарис и предизвикаха политическа буря

14 Март 2013 / 10:03:08  GRReporter
1073 прочитания

Решението на трима депутати от Нова демокрация да гласуват против свалянето на депутатския имунитет на златнозореца Илиас Касидиарис предизвика острата реакция на премиера Андонис Самарас.

Единият от тримата е не просто депутат, но и член на ръководството на щаба на сините. Става дума за секретаря на партията Манолис Кефалоянис. Когато бил информиран за неговия вот премиерът се е намирал на заседание. Според източници Андонис Самарас реагирал много бурно.

Интересни бяха обясненията, които направи във връзка с вота си пред репортерите в парламента. Манолис Кефалоянис заяви, че е избрал да гласува против, зада предостави на Илиас Касидиарис “възможността да се извини в парламента, нещо, което не направи в продължение на месеци”. Той допълни: “Ако вотът ми се приема погрешно като даване на опрощение, тогава със сигурност не е”. Кефалоянис подчерта, че за него “съзнателен е актът на осъждане на действието, а не актът на гласуване”.

Неговият вот в подкрепа на депутата от Златна зора дойде няколко дни след обвиненията, които му отправи журналистът Костас Ваксеванис от списанието си Hot Doc. Според статията един от най-близките сътрудници на Манолис Кефалоянис през последните десет години е “възхвалителят на военната хунта Илиас Филипакопулос”. След неговия вот на гласуването за Касидиарис журналистът го призова да отговори на “разкритията, които представи списанието”.

“Неговата позиция в партията го задължава да отговори на въпросите, както и на това какво ще направи с конкретния си сътрудник”, пише Костас Ваксеванис.

Друг интересен факт е, че Манолис Кефалоянис избра да гласува по този начин малко след реч на премиера на тема насилието на политическите крайности, в която той се обяви както срещу крайната левица, така и срещу крайната десница.

Освен това секретарят е нарушил и партийната дисциплина, понеже на заседание на парламентарната комисия, както и по време на гласуването от пленума решението за отнемането на имунитета на Илиас Касидиарис беше категорично. Секретарят на парламентарната група на сините Атанасиос Бурас дори заяви, че Кефалоянис и другите двама депутати Янис Йоанидис и Янис Карамбелас очевидно са гласували по различен от определения от партията начин.

От своя страна Манолис Кефалоянис се опита да “поправи” действието си, въпреки че не се призна за виновен. Той заяви, че е против насилието, независимо кой е нападателят, но в същото време допълни, че в парламента партийният секретар изразява собствената си позиция като депутат.

Малко по-късно в партията започна дискусия, че Манолис Кефалоянис би следвало да подаде оставка. Много сини депутати поддържат мнението, че той не може да продължи да е секретар на партията след вота в подкрепа на Илиас Касидиарис, чийто имунитет бе снет във връзка с побоя, който нанесе в телевизионен ефир на депутатката от Комунистическата партия Лиана Канели.

В крайна сметка обаче бе решено Манолис Кефалоянис да продължи да заема секретарския пост в партията. Както посочват източници от централата на Нова демокрация неговият мандат изтича през юни и вече текат дебатите около името на следващия секретар на партията.

Другите двама сини депутати също се опитаха да обяснят “логично” своите вототе.

Янис Карамбелас заяви: “Направих грешка. Ако гласуването беше сега, щях да гласувам за отнемането на имунитета на Илиас Касидиарис. Исках да изпратя към обществото посланието, че не е достатъчно порицанието на неговите действия от една затворена публика, необходимо е заклеймяването им от цялото общество. Направих фаул и поемам вината за това”.

Заместник-министърът на спорта Янис Йоанидис пък се опита да разсее отрицателното впечатление, което предизвика неговия вот с думите: “Гласувах така по заблуда. Гласувах с “не”, въпреки че знаейки какво точно се случи исках да гласувам с “да”.

Отрицателни бяха и критиките към депутата от ПАСОК Димитрис Кремастинос, който се въздържа, а след това се оправда с това, че е пристигнал в парламентарната зала след началото на гласуването и не е разбрал за какво точно става въпрос.

Заслужава да се отбележи, че гласуването за отнемането на депутатски имунитет е явно и поименно, като всеки гласуващ пише името си върху бюлетината, която пуска в урната.  

Категории: Политика гласуване депутатски имунитет Илиас Касидиарис Нова демокрация Манолис Кефалоянис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus