Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трилърът около двамата отвлечени митрополити в Сирия продължава

24 Април 2013 / 16:04:18  GRReporter
1110 прочитания

Едно денонощие след предполагаемия час, в който са били освободени гръцкият митрополит Павлос и епископът на Алепо Йохана Ибрахим, информацията за края на похищението все още не е официално потвърдена.

В съобщение, което издаде късно снощи, гръцкото министерство на външните работи заяви:

“От момента, в който научихме за отвличането на гръцкия митрополит на Алепо Павлос и сирийския митрополит на града Григориос Йохана Ибрахим следим с голямо внимание развитието на случая и всички свързани с него новини.

През последните часове международните и гръцките медии разпространиха информация от различни източници, според която двамата похитени митрополити са били освободени.

До момента тази информация не е потвърдена официално. За всяко потвърдено развитие по случая ще последва ново съобщение”.

Въпреки информацията на агенция Франс Прес, че двамата йерарси са били освободени, никой от тях не е проконтактувал с Антиохийската Патриаршия.

Според някои източници митрополитите били освободени в късните вечерни часове във вторник. Според други – те били освободени и се криели някъде по продължението на турско-сирийската граница и щели да се появят в сряда сутринта. Нищо от това не се случи и никоя подобна информация не бе потвърдена от официален източник.

Антиохийският патриарх Игнатиос отрави призив към всички, които могат да предоставят някаква информация за митрополитите да го направят. Той и тесните му сътрудници прекараха нощта в опити да изяснят ситуацията чрез непрекъснатите си контакти с правителството на Башар ал Асад в Дамаск. Представителите на режима обаче са заявили, че не могат да направят нищо, тъй като събитията са се случили в контролирания от бунтовниците граничен район.

В интервю за гръцкото радио Alpha 989 сътрудникът на гръцкия митрополит, архимандрит Игнатиос Япитзоглу определи информацията за освобождението на йерарсите като лъжовна и отправи призив към правителствата на замесените държави да положат всички усилия да поставят край на отвличането.

“Знаем само, че са ги отвлекли група чеченци”, каза той и добави, че до момента никой не е отправил искане за откуп.  

Категории: Гръцки митрополит Павлос Алепо отвличане Сирия министерство на външните работи Антиохийска патриаршия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus