Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Похитителите освободиха гръцкия митрополит на Алепо Павлос и епископа Йохана Ибрахим

23 Април 2013 / 19:04:46  GRReporter
1039 прочитания

В късните следобедни часове бяха освободени двамата православни митрополити, които бяха отвлечени снощи в раздираната от тежки военни сражения Сирия. Гръцкият митрополит на Алепо и брат на патриарха на Антиохия, Павлос и епископът на града Йохана Ибрахим бяха отвлечени от въоръжени бунтовници на границата между Турция и Сирия.

Агенция Франс Прес разпространи информация, получена от християнска организация с името “L' oeuvre de l' Orient” (“Произведението на Ориента” - б.а.).

“Двамата митрополити вече се намират в православната църква “Свети пророк Илия” в Алепо”, твърдят нейните членове в съобщението си до информационната агенция.

По-рано сирийската опозиция обвини правителството в Дамаск, че е организирало похищението и отхвърли всяка намеса в случая.

“Отвлякоха ни и ни водят към място, което се намира близо до границата между Сирия и Турция”, бе съдържанието на съобщението на митрополит Павлос до най-близките му сътрудници късно снощи. От тогава до късния следобед във вторник съдбата на двамата митрополити бе неизвестна.

Преди малко информацията бе потвърдена от Сирийската православна църква. По-рано митрополитът на Волоколамск Иларион заяви, че двамата йерарси са били отвлечени от групи на уахабити, “които се въоръжават и финансират от чуждестранните сили, които наложиха гражданската война в Сирия”.

Конкретните чеченски бунтовници са известни в Сирия с името джаамити и според руския митрополит са се наели с изтребването на всички християни от региона. Подобна информация разпространи и Църквата на маронитите.

През септември миналата година митрополит Йохана бе заявил пред Ройтерс, че стотици християнски семейства са напуснали Алепо, за да се спасят от ожесточените сражения между бунтовниците и силите на режима на Башар ал Асад.

“В съвременната си история Алепо не е преживявал толкова критични и тежки моменти. Християните стават масово жертви на жестоки нападения и отвличания. Роднините им плащат огромни суми, за да ги откупят”, бе заявил той пред световната агенция.

От своя страна гръцкият митрополит на Алепо Павлос бе заявил през януари, че критичното в момента е известните като “Арабска пролет” бунтове в различните държави да не разтърсят вековното религиозно различие в Близкия Изток.

Гръцките власти бяха алармирани веднага от новината за похищението. Главата на Гръцката православна църква Йероним бе в непрекъснат контакт с премиера Андонис Самарас и министъра на външните работи Димитрис Аврамопулос, който се намира в Брюксел за срещата на ниво външни министри на страните – членки на НАТО.

Както Вселенският патриарх Бартоломей, така и папа Франциск I-ви отправиха призиви за освобождаването на двамата йерарси.

Митрополит Павлос е ръкоположен през 2000 година. Тогава поема духовното наставничество на митрополията на Алепо, половината от която се намира в Сирия, а останалата половина – в Турция. Смятан е за един от най-дейните митрополити на Антиохийската Патриаршия. Сред делата му се отличава основаването енории и манастири и създаването на общежития за студентите в университета в Алепо.

Преди около десет дни къщата на митрополита бе обстреляна с бойна ракета.

Категории: Гръцки митрополит Павлос Алепо отвличане Сирия гражданска война
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus