Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Току-що ремонтираният кабинет отново с вътрешен конфликт

16 Юни 2014 / 14:06:33  GRReporter
607 прочитания

Седмица след ремонта на правителството, основният проблем и предизвикателство пред него продължават да бъдат очакваните съкращения в държавния сектор, за които се говори много, но до момента не е направено почти нищо.

Показателен за затруднението на управляващите да приложат мярката е фактът, че първото разногласие в новия кабинет беше именно на тази тема. Новоназначеният министър на образованието Андреас Ловердос поиска да бъде увеличен броят на административните служители, които ще бъдат назначени отново от 500 на 880 души. Негови сътрудници дори отправиха директни нападки към  министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис за категоричния му отказ да промени планираните действия, като посочиха, че „той не разбира от политически баланс”.

След продължилия няколко дни разпален спор решението на въпроса бе дадено на среща между премиера Андонис Самарас и коалиционния му партньор Евангелос Венизелос, които се споразумяха, че броят на административните служители, които ще се върнат на работа в университетите ще е 600 души.

През последните дни зачестиха гласовете в ПАСОК, които призовават към „по-ляв завой” в политиката на партийните министри. Въпросът бе обсъден на днешната среща им среща с лидера на партията Евангелос Венизелос, който посочи за пореден път, че някои от изискванията на  програмата за оздравяването на гръцката икономика, като съкращенията в държавния сектор трябва да бъдат преразгледани както във вътрешността на правителството, така и с представителите на кредиторите.

От своя страна, министърът на административната реформа заяви, че би бил най-щастливият сред министрите, ако съществуваше и най-малката вероятност въпросът да може да бъде преразгледан и изрази резерви по отношение на това доколко това е възможно. В същото време Кириакос Мицотакис припомни, че до края на годината трябва да бъдат съкратени 7 000 държавни служители.

Вътрешният смисъл на конфликта между Ловердос и Венизелос бе предаден по особено точен  начин от карикатуриста Андреас Петрулакис във вестник Катимерини. Той показва министъра Андреас Ловердос, който заявява пред премиера, вицепремиера и Кириакос Мицотакис: „Трябва да намерим начин, така че да намалим броя на служителите без да уволним нито един”. А Андонис Самарас отвръща: „И ти си минал през Демократичната левица, а?!”. Намекът на карикатуриста е свързан с реториката на Демократичната левица да иска реформи без реформи. Не е случайно, че точно преди година партията напусна правителствената коалиция в знак на протест срещу закриването на държавните радио и телевизия ЕРТ.

Вътрешноправителствените дрязги успяха да предизвикат реакции от страна на пряко засегнатите от очакваните съкращения. Административните служители в университетите затвориха символично Атинския и Политехническия университет и заседават, за да решат какви протестни мерки ще предприемат.

Продължават бурните протести на чистачките от министерството на финансите, които подадоха иск срещу преминаването си в режим „на разположение”. По-рано днес уволнени училищни пазачи протестираха пред министерството на външните работи, където се проведе съвещанието на „зелените” министри от ПАСОК с Евангелос Венизелос. По време на протеста имаше и сблъсъци с полицията.

Във вторник служителите от министерството на културата и спорта ще преустановят работа от 12:00 до края на работния ден и ще проведат протестен митинг и шествие до министерството на административната реформа, също срещу очакваните съкращения.

Заслужава да се отбележи, че според споразумението с надзорната тройка от държавния сектор трябва да бъдат отстранени 7 000 души.

Категории: Политика правителство съкращения държавен сектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus