Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С новите министри Гърция се върна към клиентелизма

10 Юни 2014 / 13:06:03  Анастасия Балездрова
1311 прочитания

Новият състав на гръцкия кабинет продължава да е тема номер 1 в гръцките традиционни и социални медии. Изборът на Гикас Хардувелис за финансов министър несъмнено накара голяма част от гърците да си отдъхнат, тъй като назначаването му означава продължение на досега водената политика в този сектор.

От друга страна обаче коментаторите отчитат негативна промяна в лицата на ключови министри, и са особено критични относно отстраняването от кабинета на бившия министър на здравеопазването Адонис Георгиадис и на развитието Костис Хадзидакис. Според тях новите попълнения в кабинета съвсем не са нови, а представители на най-лошата част от политическата система, която доведе Гърция до тежката криза, в която се намира и до днес.

GRReporter отся коментарите на някои от водещите анализатори на политическата и икономическата ситуация в страната.

„Ремонтът на кабинета има една – единствена цел: да убеди и малкото наивници, които останаха, че хората, които ни докараха до катастрофално състояние със своя популизъм, приложиха меморандума по възможно най-лошия начин (сравнете с начина на прилагане в Ирландия, Португалия и Кипър), не позволиха да се проведе нито една реална реформа, никога няма да се променят. Единствената им амбиция е завръщането към клиентелисткото им минало. Не разбират, не познават нищо друго, нямат друга амбиция освен собственото си политическо оцеляване. Те ще направят всичко възможно, за да я осъществят. Политическото им късогледство обаче е толкова голямо, че когато и те напуснат (най-после) политиката, ще обвинят гръцкия народ, че не е оценил патриотичното им дело. Но за съжаление това дело няма happy end (щастлив край – б.а.). Много скоро те ще бъдат заместени от техните лоши копия. И последната фаза на възстановяването на демократичния ред в страната (периода след края на военната хунта през 1974 – б.а.) ще продължава като безкраен кошмар”, е коментарът на Аристидис Хадзис, доцент по философия на правото и теория на институциите в Атинския университет.

„Ремонт на отстъпление” е заглавието на коментара на журналиста Костас Ступас в електронното издание capital.gr. Той пише:  

„Правителството се опитва да отвърне на посланието, което изпратиха гласоподавателите с вота си, а опозицията – с опита да си създаде имидж на идващо правителство.

Промяната в състава на кабинета може да повлияе много малко на страната, която заедно със своето ядро – държавната администрация са напълно неуправляеми.

Колкото способен и признат да е новият финансов министър в момента, в който ще се сблъска с метлите на чистачките или със синдикалистите – милионери, настоящи депутати на СИРИЗА с високоговорители в ръце, ще разбере, че не е в състояние да промени дори местата на кошчетата за отпадъци в министерството на финансите. За нещастие, реформата във ведомството започна от чистачките, а не от престъпилите служебните си задължения служители, които са и мнозинството.

Иска ми се да греша в тази си преценка…

Изводът продължава да е, че Гърция остава една неуправляема държава, в която ремонтът на кабинета не може да доведе дори до минимално подобрение. В действителност той представлява обрат на правителството към партийни функционери, които са представители „най-дълбокия” клиентелистки механизъм на двете управляващи партии (Нова демокрация и ПАСОК – б.а.).

Той издава наличието на безпокойство във връзка с провеждането на предсрочни избори и невъзможността да се съгласува план за прокарване на реформи, които биха могли да поставят началото на излизането на страната от кризата и балканската изостаналост.

На 21 ноември 2013 писах за това как икономически  и синдикални кръгове крадат държавни пари чрез цените на лекарствата. Тогавашният ми коментар беше: „Най-голяма отговорност за фалита на Гърция носи партийната, клиентелистка и корпоративна държава и синдикалната пара-държава, която управлява заедно с нея. Голяма е отговорността и на финансираните от държавата предприятия, които изсмукват държавата и чрез данъците на гръцките граждани.

Но правилата в една икономика и общество, следователно и в бизнеса се поставят винаги от държавата. Тя поддържа държавните предприятия, за да контролира икономиката, но и за да могат държавните функционери да печелят от корупцията в тях.

Ситуацията във фармацевтичния сектор показват едната някои от онези, които са засегнати от прилагането на меморандума. А те не са само хората, на които се орязват пенсиите или заплатите в държавния сектор.

Става дума за цяла една система, в която някои хапват „бон филе”, а други се задоволяват само с „кокалите”.

Реакциите срещу министъра на здравеопазването от всички участници в системата са показателни за засегнатите интереси”.

Анализът на добре познатия на читателите на GRReporter политолог Пламен Тончев разкрива тактиките управляващите партии, които предопределиха избора на новите министри.

„Централната фигура в този ремонт – министъра на финансите Гикас Хардувелис е продължител на политиката на Янис Стурнарас. Изненадата, която предизвика обявяването на името му имаше за единствена цел да удовлетвори PR-нуждите на правителството. На практика обаче строгата фискална политика, която кабинетът е задължен да продължи няма никаква промяна. Работата на новия финансов министър ще е свързана най-вече с очакваните преговори относно устойчивостта на държавния дълг.

Категории: Политика ремонт на кабинета нови министри Гикас Хардувелис реформи клиентелизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus