Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Терористи и мафиоти зад банковия обир в Дистомо

24 Август 2014 / 11:08:33  GRReporter
955 прочитания

Стар познайник на полицията е взел активно участие в обира, извършен като на кино в петък в Дистомо. Става въпрос за издирвания № 1 Йоргос Петракос, който се смята за един от най-близките сътрудници на мафиота Никос Мазиотис.

Според източници, обискът на откритата моторна лодка, с която се смята, че са избягали крадците, потвърдил подозренията на полицията, че става дума за групировката на Мазиотис, тъй като са открили ДНК на Петракос.

Също така свидетели посочват, че са разпознали Йоргос Петракос, както и друг мъж, който в миналото е извършвал и други обири заедно с издирвания.

Отвличания, обири и ... малко тероризъм

Според събраните от полицията данни, 35-годишният Йоргос Петракос няма пряка връзка с въоръжената борба или дейността на терористите, но се смята за свързващото звено между „мозъка“ на „Революционна борба“ и криминално проявените.

Петракос, който се издирва от 4 години, е бил сътрудник и на Василис Палеокостас, а според изнесени във вестник „Вима“ данни, е живеел на улица „Атанасиу Дяку“ в кватрал Агия Параскеви. Домът му е бил обискиран многократно от полицията, а през 2002 е бил арестуван от полицията в Атина заедно с още трима души на 30-40 години за пет банкови обира, на Nova Bank, в Агия Параскеви, в Палини и др. В затвора в град Трикала един грузинец го запознава с Василис Палеокостас и след първото му бягство от затвора с хеликоптер през лятото на 2006 изглежда са извършвали обири заедно.

Установено е също така, че вечерта на 31 август 2007 35-годишният Петракос и неизвестен негов съучастник проникнали в дома на бизнесмен в солунския квартал Аналипси, и откраднали автомобила му – синьо Renault Scenic, открито през 2010 у членове на „Революционна борба“. От същия собственик те откраднали и джип Ηyundai Santa Fe, използван 6 месеца по-късно, на 22 февруари 2008, от бандата на Василис Палеокостас при нападение срещу инкасо автомобил на верига супермаркети в Епаноми, община Солун. Чрез балистична експертиза полицията потвърди, че този опит за обир е дело на групата на Палеокостас, а през лятото на 2008 полицаи нахлуха в скривалището му в Суроти, Халкидики, и го арестува заедно с други анархисти за отвличането на бизнесмена Георгиос Милонас.

Тогава се появиха информации, че Палеокостас и 35-годишния съучастник на Мазиотис не действат вече заедно. Както е посочено в съдебната преписка по случая, Палеокостас смятал, че Петракос лесно вади оръжие, „неблагонадежден“ е във въоръжената дейност, и „в извършваните от него обири се опитвал да имитира Палеокостас, с което го уличавал без причина“.

Когато обаче се появили уличаващите доказателства за Йоргос Петракос – още едно откраднато Порше, открито у Василис Палеокостас – 35-годишният изчезнал и не присъства на съдебните дела.

 

 

Категории: въоръжен обир Дистомо терористи Йоргос Петракос Никос Мазиотис Василис Палеокостас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus