Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въоръжен банков обир със заложник

22 Август 2014 / 16:08:57  GRReporter
902 прочитания

Въоръжен банков обир със заложник, за който се предполага, че е организиран от терористи вдигна на крак гръцката полиция.

Обирът бил извършен малко след 13:00 в клон на Националната банка на Гърция в градчето Дистомо в област Виотия.  Според свидетели  в банката нахлули трима души с маски на лицата и въоръжени с пистолети, без да се изключва вероятността някой от тях да е държал автомат. След като обезвредили клиентите и служителите  те задигнали от сейфа около 300 000 евро. От полицията смятат, че е участвал и четвърти човек, чиято задача е била да наблюдава какво се случва навън, докато трае обирът.

На излизане от банката тримата взели за заложник касиера, когото използвали като защита, за да си осигурят безпрепятствено бягство. Някои източници твърдят, че са взели мъжа със себе си, тъй като им се сторило, че той е натиснал тайното копче на алармата. Няколко часа по-късно мъжът бил освободен в региона на Като Лутро до Ксилокастро.

Първоначално обирджиите избягали с помощта на откраднат джип. Когато стигнали до плажа Агиос Сотирас те го запалили и полицията го е открила изгорял. Според последните сведения обирджиите са прекосили Коринтския залив с надуваема моторница. Свидетели твърдят, че след като слезли от нея те се качили на два джипа и заминали в различни посоки.

В мащабната операция по издирването им участват полицаи от региона и Атина, а ходът й се следи от Службата за борба с тероризма. Съмненията, че обирджиите са терористи бяха породени от техните оръжия, факта, че са изгорили джипа, за да скрият улики и това, че са избягали с моторна лодка. Според властите начинът им на действие напомня много на банковия обир на остров Спецес, който извърши групата на заловения наскоро терорист Никос Мазиотис през 2012. 

Категории: Криминална хроника банков обир Дистомо заложник бягство с моторна лодка тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus