Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Технологични прогнози за 2012

17 Януари 2012 / 19:01:24  Иван Петков
4493 прочитания

В началото на всяка година, ние сме залети от всевъзможни "предсказания" и "предвиждания", свързани със всяка една част на живота: бизнес, политика, култура, спорт, технологии. В този материал ще се опитам да извадя моята кристална топка и да предвидя какви ще са тенденциите в развитието на мобилните технологии през 2012. 

Apple, iOS, iPhone, iPad & Co.

Започвам от компанията и нейните продукти, която беше на гребена на технологичната вълна и диктуваше тенденциите през последните няколко години. През миналата година се случи едно тъжно събитие - отиде си човекът, визионерът и главен идеен двигател на Apple - един от създателите й -  Стив Джобс. Неминуемо е всички да се питаме на къде ще поеме компанията и дали следващите нейни продукти ще бъдат толкова успешни като сегашните. Твърди се, че Стив Джобс е работил по следващото поколение продукти, което предстои да излезе тази година. Със сигурност в тях ще се усеща неговото невидимо присъствие - нещо, което ще бъде оценено от заклетите фенове на компанията. 

iPhone 5 ще бъде радикално променен продукт. Както винаги досега, това са само слухове и истината ще излезе наяве през есента на тази година, когато се очаква да бъде представен смартфонът. Логично е да има промяна на дизайна, тъй като до момента Apple стриктно следват своя план да пускат две поколения iPhone с еднакъв дизайн и да правят промени през две години. Очакват се много нови неща - алуминиев корпус, по-голям екран, LTE възможности, евентуално и NFC чип. Разбира се, подобрения ще има и във всички останали хардуерни компоненти. 

iPad 3 ще излезе също през тая година и ще бъде продължението на безспорния лидер при таблетите. Неговите характеристики също ще бъдат обновени, но това, което всички очакват да видят е развитието в iOS - операционната система(ОС), която задвижва мобилните устройства на Apple. iPad дава доста повече възможности за визуално представяне на продуктите и е малко повече от рамка за снимки, електронна книга и гейм-устройство за Angry Birds. За целта от Apple трябва да обогатят своята операционна система, за да разгърнат възможностите на таблета.  Като цяло, очертава се добра и успешна година за компанията от Купертино, която има многобройна армия от фенове и натрупана потребителска маса, най-големия магазин за музика и мобилни приложения - iTunes, както и продукти със статут на икони, съчетаващи в себе си дизайн и качество.

Google, Android, таблети и сегментация & Co.

Google е огромна компания с много дейности, която е основния двигател зад проекта Android. Шеметното развитие на Android, с версия на всеки 6 месеца, бързо добави към операционната система всички необходими функционалности, които да я направят конкурентна на iOS. Като следствие от това обаче, се получи сегментация сред устройствата, ползващи операционната система с отворен код. За да сме коректни, трябва да се сподели, че Android не е монолитна платформа, а по скоро сбор от много и най-различни устройства, върху които върви 'зеления робот'. И тъй като вече натрупа достатъчно функционалност, през тази година стремежът на компанията ще бъде да полира своята ОС, като продължи с интеграцията на услуги, които предлагат и тепърва разработват. Android 4 е последната версия на ОС и представи стремежа на Google към стандартизация и задаване на единен интерфейс на приложенията за платформата. Наскоро беше  обявен проектът Holo, който представлява тема, която да уеднакви изгледът на всички приложения, независимо от производител на телефона и разработчик на приложението. Преди броени дни Google пуснаха и наръчник със съвети за дизайнерите.

Таблети с Android. Android 3 беше версия на Android OS, предназначена специално за таблети. Макар да имаше много предложения от най-различни компании, таблетите с Android не можаха да вземат голям пазарен дял. През тази година Google и производителите на таблети смятат да променят това. Android 4, който носи името Ice Cream Sandwich, ще уеднакви потребителското изживяване и интерфейс между телефоните и таблетите с Android. Освен това, за изминалото време се натрупаха и приложения, специално оптимизирани за таблети. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus