Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стив Джобс ни остави, неговото iНаследство е тук

06 Октомври 2011 / 20:10:17  Виктория Миндова
5339 прочитания

„Не си губете времето, като живеете живота на някой друг. Правете това, което обичате”. Това е съвета на иноватора Стив Джобс, създателят на компютърната компания Apple, която започва заедно с неговия приятел Стивън Возняк през 1976 от гаража на неговите родители. Изобретателски ум и визия на Джобс промени технологиите и създаде нова ера в начина, по който хората общуват, слушат музика и гледат филми в дигиталната епоха.

С помощта на социалните мрежи и останалите медии новината, че Стив Джобс е загубил борбата с рака, с който той се бори в последните осем години. пресече всички граници в света само за секунди. През  2004 докторите му диагностицират нелечима форма на рак на панкреаса  и предвиждат, че му остават не повече от шест месеца живот. Следва операция, която първоначално изглежда успешна. Скоро става ясно, че проблемът не е решен, но той не се предава. Според него единственият начин човек да е щастлив и успешен е да прави нещо, което истински обича, защото любовта може да ти помогне да преминеш трудностите и да успееш. Той успя и остави зад себе си реализираната идея за личен компютър, iPhone, iPad, iPod, iMac и iTunes и напусна света на 56 години.

Новината разтърси света и верните фенове на Mac-изобретенията, които казват „Once you go ,Mac you never go back”. GRReporter говори са няколко от Mac -феновете и установи, че всички споделят едно и също мнение. Технологиите, зад които седи визията на Джобс са направени за човека и всяка идея е реализирана, за да направи ползването на Maк продуктите лесно, достъпно и приятно, сякаш е продължение на самия теб и нещата, които искаш да извършиш.

Един от почитателите на всички изобретения на Стив Джобс е Стамос на 36 години, който притежава на няколко Mac продукта, но най-любимият му е iPhone. Стамос е собственик на компания за отдаване под наем на озвучителна техника и работата му е свързана с постоянна мобилност, но и нуждата от постоянна комуникация с клиентите. „За мен iPhone е любимият продукт на Mac, защото има всички функции, като един личен компютър, а може да го пъхнеш в джоба. Освен това е първият смарт фон, който представи подобна платформа, много преди останалите фирми в бранша да развият идеята и според мен остава най-иновационен и до момента”.

Стамос подчертава, че технологията е революционна и в същото време много лесна за управление. „Моята дъщеря се научи да пуска видео и да разглежда семейни снимки на iPhone още като беше на три и половина години. Дизайнът на всички продукти на Apple е не само иновационен и стилистично издържан, но и допринася за лесното управление”, казва той и след това добавя с шега: „Всеки продукт съм си го купил сам, не ми плащат да правя реклама. Просто нямаш проблемите, като бъгове, блокирания и вируси, които съществуват в продуктите на други компании”. Първата му покупка е отговорът на Apple на лаптопите – MacBook. Той работи с него вече над пет години и както казва все още няма никакъв проблем.

„Всяко изобретение на Стив Джобс е много напред от епохата си”, казва 35-годишната Мариана, която е работи в частна туристическа компания и от 2005 насам е верен ползвател на Apple продуктите. „Завърших образованието си в чужбина и когато се върнах в Гърция, Mac все още не беше популярен, нито леснодостъпен на пазара. В момента, в който се установих на редовна работа, iMac бе първата сериозна покупка, която извърших”. Според младата жена основните предимства са, че този тип компютри имат много висока защита и няма постоянните притеснения за вируси и антивирусни програми. Освен това изключително важно предимство е дизайна, който допира не толкова до имидж на предмета, колкото до удобството му. За разлика от останалите компютри iMac не е разделен на две части, монитор и компютър – всичко се побира в плоския екран на изобретението, без да затруднява потребителите с опъване и свързване на излишни кабели.

Мариана също е потребител на iPhone и е категорична, че не би го разменила за никое друго подобно устройство. „Лятото се озовахме с мои приятели на един доста отдалечен остров, близо до границата с Турция. Там решихме да ловим риба и една от уловените рибки изглеждаше съмнителна. Близо до нас нямаше населено място, така че да попитаме каква е тази риба и може ли да се яде, затова я потърсих в интернет чрез iPhone ми. Резултатите излязоха, че е отровна и опасна за човека. Така може да се каже, че този гаджет ми спаси живота”, казва смеейки се тя.  

iPod и iTunes са други две чудеса, които промениха музикалния бизнес. След популяризиране на дигиталната епоха, програми за сваляне на безплатна музика в дигитален формат като Napster нанесоха голя удар на музикалния бизнес. Дискове и записи вече не се купуваха от магазините, а се сваляха направо от интернет. Според широко разпространени данни, приходите от продажби на звукозаписните компании от средата на 90-те до средата на първото десетилетие на новото столетие са спаднали с около 60%. В същото време възникват и MP3 плейъри, които са все още трудни за управление и с ниска памет. Тогава Стив Джобс и компания излизат с iPod верни на мотото „Дизайнът е важен не само за имиджа, но много повече за удобството”, който се оценява като революция в областта. Малко по-късно Apple предлага услугата iTunes, с която потребителите могат легално да свалят музика от интернет срещу 0,99 цента и до голяма степен се решава проблема с масовото пиратство на музика.

Категории: МедииЛичности Стив Джобс iPhone iPad iPod iMac iTunes Стивън Возняк Apple
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus