Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайната на „Емма” и арсеналът на остров Хиос

03 Август 2013 / 16:08:08  GRReporter
940 прочитания

 Един 50-годишен грък, собственик на ресторант, роден в Истанбул и живеещ на ул. Протеос в Палео Фалиро, влезе в полезрението на Гръцката полиция като организатор на превозването на турски терористи на брега на Измир с яхтата „Емма”, открита преди 5 дни от бреговата охрана. Според съдебните документи ресторантьорът вероятно е имал тясно сътрудничество с турската въоръжена организация DHKP-C и е знаел какво е превозвал и за какви атаки ще послужат оръжията на турска територия. Тези разкрития предизвикаха безпокойство сред гръцките служби, тъй като за първи път след случая Йоджалан през 1999 става известно, че съществува гръцка група за подкрепа на турските терористи с неизвестни все още връзки.

Първоначално впечатлението беше, че става въпрос просто за група  за превоз на нелегални емигранти, която терористите са използвали срещу заплащане. Но с минаването на дните и със събирането на доказателства, случаят става много по-сериозен за гръцките власти.  Проверява се ролята на ресторантьора, както и на близките му роднини, които са посредничили за превоза на терористите.

Показанията на студента

 Най-много данни за „мрежата за подкрепа” на членовете на организацията DHKP-C даде един 22-годишен студент в училището по търговско мореплаване, който живее в Лутраки. Както става ясно, студентът е дал показания пред гръцката полиция, че е се е познавал със сина на ресторантьора, който е физиотерапевт, от лятото на 2012. „През септември 2012бащата на приятеля ми ме информира, че участва в улесняването на превоза на чужденци, които принадлежат на организация (за която самият той заяви, че не познава)” от Турция в Гърция и обратно. 50-годишният ресторантьор от Палео Фалиро ми предложи да участвам в тази дейност срещу 500 евро”.

Студентът споменава по-нататък, че една седмица след Великден 2013, заедно с 54-годишния Ал.Фр. (който е арестуван миналия вторник като капитан на яхтата ) и двама турци с псевдоними Костас и Михалис, е участвал в превозването на двама чужденци с турско гражданство, от Турция в Гърция. На 29 юли наема с Ал.Фр. стая в хотел във Вронтадес, на остров Хиос и на следващия ден са се срещнали с 50-годишния ресторантьор, турчина с псевдоним Костас и с двама други, с имената Дуз Сабри и Яла Мехмет.

Вторият ресторантьор

 „Клиентът ми се е замесил в този случай заради финансови причини”заяви адвокатът на студента Алексис Куяс. Както отбелязва „родителите му нямат никакъв друг доход, освен парите, които самият той внася в семейството”. Куяс допълни, че студентът е дал показания пред следователя за всичко, но не е знаел за турските терористи нищо. От разследването става ясно, че Дуз Сабри в действителност е 55-годишният Хасан Бибер, който е издирван в Турция за участие в терористична организация, и по-специално- за нападения с гранати срещу офисите на Министерството на правосъдието в Анкара през март 2013.

Междувременно стана известно, че ресторантьорът от Палео Фалиро е имал контакти и е един друг турчин, който живее в Гърция и е собственик на ресторант в Агиос Димитриос, както и с гръцки служител на същия ресторант, който в миналото е съден за наркотици. Въпреки всичко това „клиентът ми отрича обвиненията. Дошъл е преди 30 години в страната ни и има чисто съдебно минало” заявява Стела Мониу, адвокат на обвиняемия. Но кълбото на случая сега започна да се развива.

 

Категории: криминална хроника турска терористична организация мрежа за подкрепа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus