Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бреговата охрана в Хиос разби терористична група

31 Юли 2013 / 20:07:50  GRReporter
928 прочитания

24 часа след началото на мащабно разследване за разкриването на терористична групировка, гръцките власти заловиха търсен в Турция терорист.

Акцията започна в сряда, след като по време на случайна проверка членове на бреговата охрана арестуваха двама гърци и двама кюрди – турски граждани в опита им да пренесат в Турция тежък арсенал: две противотанкови минохвъргачки, четири гранати, два пистолета, патрони и взривни устройства.

Надуваемата лодка бе спряна в района между островите Хиос и Инусес. Веднага след това започна разследване в различни региони на Гърция, по време на което бяха заловени над 10 души. В допълнение бреговата охрана в Хиос арестува други двама мъже – грък и кюрд, които обикаляли настоятелно около помещенията на служба, където се намирали задържаните. В рамките на операцията в Атина и Солун бяха заловени и 14 кюрди, но за повечето от тях няма улики, че са замесени в случая и вероятно ще бъдат освободени.

Шестима от заловените се явиха пред прокурора в Хиос, който повдигна срещу тях обвинения за: производство, доставка, притежание и пренос на експлозиви и бомби и притежание и пренос на муниции.

По-късно стана ясно, че един от арестуваните кюрди е издирван за участие в терористични нападения в Турция. Информацията беше потвърдена от турския министър на вътрешните работи Муамер Гюлер.

Според турския вестник Хюриет, Хасан Бибер е един от двамата основни заподозряни за участие в две нападения срещу офиси на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и срещу министерството на правосъдието в Анкара на 19 март тази година.

Бибер е бивш лидер на съюза Liman-Is. През март организацията издаде съобщение, с което съобщи, че в периода 1992 – 1999 тя не е имала никакви контакти със своя председател.

По време на разследването в различни квартири в Атина, Солун и Коринт бяха намерени и конфискувани голям брой мобилни телефони, SIM-карти, компютри, флаш-стикове, външни компютърни памети, компакт дискове, както и много ръкописни записки и книги.

Всички предмети се разследват подробно от експертите в полицейските лаборатории.

В изявленията си турският вътрешен министър посочи, че страната му ще поиска от гръцките власти да екстрадират в Турция арестуваните кюрди. “На 19 март 2013 имаше две нападения. Едното срещу централата на Партията на справедливостта и развитието и другото – срещу министерството на правосъдието. Установихме, че един от четиримата задържани -Хасан Бибер, член на групировката DHKP-C (Революционна народна освободителна армия) е извършил нападението срещу министерството”.

Гюлер допълни, че “беше задържан още един член на същата групировка. Има още двама души, представили френски и български паспорти, но най-вероятно са турци”. Министърът посочи, че по време на последвалото разследване гръцките власти са задържали още двама души, както и че турските власти са имали информация, че Бибер подготвя ново нападение в Турция.

В отговор на въпроса дали ще поиска турските граждани да бъдат екстрадирани в страната, министърът заяви, че “този механизъм ще бъде задействан, тъй като става въпрос за престъпление, извършено в Турция”.

Категории: Криминална хроника кюрди терористични нападения арсенал брегова охрана
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus