Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свещите: история, обичаи, базари и ... „направи си сам”

27 Април 2013 / 13:04:52  GRReporter
7454 прочитания

Миналото на свещите

Великденската свещ е обичай, който води началото си от древната църква. Била е свързана с покръстването на нови членове, което се извършвало в нощта на Възкресение. Според обичая, през първите християнски години новопросветените се кръщавали винаги на Великата събота и в неделя на Великден, след период на подготовка.

Във вълнуващата атмосфера на приемане на новите членове свещта е символизирала новата светлина на Христос, която ще осветява душата на новопокръстения, както и слънцето на пролетта. Свещта е била и символ на светлината, която Христос носи, побеждавайки смъртта с възкресението си. Пламъкът като изява на любовта, познанието и едно ново начало скоро се превръща в постоянен елемент от отбелязването на възкресението. Всеки вярващ  е имал своя свещ. С минаването на времето свещта вече не се свързва с кръщението. Днес кръщението е повече частен и семеен празник, отколкото религиозно свещенодействие на Великден.

Разбира се, свещите присъстват активно във великденските празници. Имат своето специално място в деня на Възкресението, когато малко преди полунощ всички светлини в църквата угасват и настава мрак. Свещеникът  излиза от олтара със запалена свещ и дава божията светлина на всички вярващи.

Днешната свещ разбира се е повече част от задълженията на кръстниците, които усилено търсят най-представителната и красива свещ за кръщелника си. Единственото, което е непроменено през вековете е, че свещта е средството за пренасянето на Свещения огън от църквата вкъщи във вечерта на Възкресение.

Обичаите в Гърция

В Яница, в Западен Мани на полуостров Пелопонес, както и в други райони, на Велики Петък се отбелязва празникът на Живоприемния източник и вярващите палят свещите си три пъти. След това ги оставят в църквата или ги слагат пред иконите вкъщи.

В Ливадия според обичая след Възкресението, като се съмне вярващите палят огън и един от тях, кръстейки се, дава огън на множеството с великденската свещ. Огънят  се използва за печенето на агнетата.

В Аграфа, и по-точно във Виния когато попът казва „Христос възкресе” вярващите запалват фенери. Децата правят със сухи клони една купчина горе на скалата, която е точно срещу Суфли, и след „Христос възкресе” бързат със свещ в ръката да запалят фенерите.

Още един обичай от Аграфа, наречен „фотикома”. Кръстниците дават на кръщелниците си подаръци- една свещ и един кравай. Годеникът също е длъжен да изпрати на годеницата една украсена свещ, така че тя да се откроява вечерта на Възкресение.

На остров Тилос свещите се наричат „лупиес” и са направени от специална смес. Децата правят възстановка на възкресението на Лазар, едно дете ляга под клоните на дървото, а останалите пеят около него песента на Лазар.

В Епир традиционното украшение „мартици”, което се носи от 1 март се запалва със свещта през нощта на Възкресение в църквата.

Свещ „направи си сам”

 Снимка: www.clickatlife.gr

Ако искате да създадете ваша собствена свещ, можете лесно да го направите. Снабдете се с обикновена свещ според предпочитанията си. След като имате първоначалния материал, вземете панделки, украса, която може би вече имате вкъщи и просто я залепете на свещта. Нуждаете се само то вдъхновение и фантазия.

Ако сте кръстник на бебе, което очаква свещта си от вас, имате трудна роля. Купете играчки, цветя и всичко, за което се сетите и направете за кръщелника си една свещ. Уникалността й и любовта ви ще надминат и най-скъпата фабрична свещ.

Свещ от великденски базар

Stray.gr

Организацията за грижа и защита на бездомните животни Stray.gr очаква всички нас на великденския базар, който се организира в неделя на 28 април в Музея Ираклидон. Там ще намерим нови и използвани книги на отлични цени, великденски свещи, както и тениски, ключодържатели и всички продукти на Stray.gr, на специални цени за деня. Информация: Музей Ираклидон, ул. Ираклидон 16, Тисио, www.stray.gr, неделя 28 април, 10:00 – 20:00.

„Технополис”

Организацията „Любов за всички” организира втората благотворителна изява за хора и животни „Създавайки с любов за всички”. На 26, 27 и 28 април в „Технополис” в Гази 75 творци ще представят творбите си. Посетителите ще могат да си изберат ръчно изработени бижута, аксесоари, великденски предмети, свещи, украшения, предмети за деца, винтидж, ретро и традиционни изделия. Не забравяйте, че освен базара, ще има много изненади за малките приятели  и музика от диджеи. Информация: „Технополис”, бул. Пиреос 100, Гази, тел. 210 3475518, 210 3453548, press@athens-technopolis.gr, петък, 26 април 13:00-00:00, събота 11:00-00:00 и неделя, 28 април, 11:00-23:00, вход свободен

„Влакът в Руф”

Снимка: www.clickatlife.gr

Категории: Великден обичаи свещи благотворителни базари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus