Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стотици милиони евро потъват в незнайни мисии на десетки неправителствени организации

10 Септември 2012 / 16:09:21  GRReporter
4900 прочитания

През последните няколко години в условията на тежката икономическа криза десетки неправителствени организации са получили огромни парични суми за никому неизвестни и доста съмнителни дейности.

Основните „разпределители” на отпуснатите държавни средства са министерствата на външните работи, културата и здравеопазването, които са раздали общо 175 милиона евро в момент, когато безработицата в Гърция е над 25 на сто, а заплатите и пенсиите непрекъснато се орязват.

С изключение на малък брой неправителствени организации, които действително развиват голяма дейност, целите на голяма част от останалите не е ясна и никога не им е била търсена сметка за това как са използвали получените средства. По време на проверката, която бе разпоредена от главния секретар на правителството Панайотис Балтакос контролните органи са открили неправителствени организации със странни имена, за които никой не знае нито с какво се занимават, нито кой участва в тяхното управление.

На искането на главния секретар да се даде отчет са откликнали посочените три ведомства. Останалите са отговорили, че не финансират неправителствени организации. В същото време никое от тях не предоставя информация за финансирането на различни дружества и асоциации от Държавния тотализатор ОПАП и други държавни предприятия.

Правителствени източници посочват, че в някои случаи държавата е задължена от закона да финансира някои организации, а в други става дума за доброволно участие на публичния сектор в частния. Паралелно с това обаче съществуват суми, чието предназначение поражда най-малкото любопитство.

Данните в някои случаи са толкова показателни, че премиерът Андонис Самарас нареди преустановяването на всякакво финансиране към всички неправителствени организации за 2012 и вече тече проверка на предвидените за 2013 финансирания. Заедно с това се очаква въвеждането на по-строги условия и предпоставки за получаването на държавна подкрепа.

Абсолютният първенец по финансиране е министерството на външните работи. То е раздало държавни средства за ред съмнителни каузи, за които сега трябва да даде обяснение.

До 22 август тази година министерството на здравеопазването е раздало на неправителствени организации и дружества 35,8 от общо предвидените за тази цел 42,1 милиона евро. Но в изпратения до главния секретариат на правителството списък с финансиранията не се посочват точните суми, които са били раздадени на 66 организации.

Подобно е положението и в министерството на културата, което е спонсорирало и други организации, освен музеи, театри и фондации. От ведомството не са пояснили къде точно са раздали 18,2 милиона евро. Използването на сумата е аргументирано по следния начин: Финансиране на други културни фондации – 11,8 милиона евро и други финансирания на физически и юридически лица и организации – 6,4 милиона евро. Освен това са били отпуснати 760 милиона и запазени още 500 милиона евро за финансирането на научни и културни фондации, както и на международни такива, без да се предоставя каквато и да е информация за тях.

Някои от описаните в списъка на подпомогнатите от министерството на външните работи организации са:

- АРСИС – социална организация за подкрепа на младежта НАТАЛИ III за защитата на деца от албански произход – жертви на изоставяне и експлоатация – 68 700 евро.

- „Социална солидарност” – Създаване на земеделски парцел в Земеделския университет в Тирана – 23 700 евро.

- „Средиземноморско бюро за информация по въпросите на екологията, културата и устойчивото развитие” – 74 000 евро за националния диалог за водните ресурси в Египет.

- WE CARE – 50 000 евро за техническа поддръжка и разпределение на човешки ресурси в Турция.

- Консорциум на 5 неправителствени организации – 600 000 евро за инициатива, свързана с град Александрия в Египет.

- Център на ЮНЕСКО за жените и мира в страните на Балканите – 125 000 евро за създаване на офис за агротуризъм в Албания.

- ДИПЕ (Международен институт за екологични изследвания) – 50 000 евро за производство и промотиране на естествени продукти от националния парк в региона на Колхида в Грузия.

- МЕГАС АЛЕКСАНДРОС – 50 000 евро за програмата „Пътищата на развитието”.

Значителен брой суми е получила неправителствената организация на Гръцката православна църква „Солидарност”, която бе преименувана на „Обич”, след като Атинската архиепископия оттегли участието си в нея. Малко по-късно бе учредена нова организация с нестопанска цел с името „Мисия”.

Министерството на външните работи е било особено щедро към две неправителствени организации в юридическа дейност. В периода 2000 – 2007  Европейският център за административно право е получил общо 3,4 милиона евро, а Центърът за европейско административно право – 2,7 милиона евро. През 2005 първата от организациите е била инансирана с 60 000 евро за създаването на филиал в Иран, а втората – с 50 000 евро за създаването на институт в Академията на науките в Молдова.

- LEADERSHIP – Гръцки център за комуникации и устойчивост за човека и околната среда – 75 000 евро за програмата „Нови лидери – Подкрепата на бизнеса и неправителствените организации и ролята на медиите в Турция”.

Категории: Политика неправителствени организации финансиране Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus