Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ставрос Теодоракис размърда политическото статукво в Гърция

06 Март 2014 / 10:03:37  GRReporter
1331 прочитания

Новосформираната формация То потами е четвъртата по ред политическа сила, сочат резултатите от първото социологическо проучване за политическите нагласи в Гърция, проведено след пресконференцията на нейния лидер Ставрос Теодоракис.

Новата партия, която ще участва в европейските избори е спечелила подкрепата на 5,7 на сто от участниците в анкетата на агенция Alco. По всичко личи, че повечето от гражданите, които са заявили, че биха гласували за нея са най-вече бивши поддръжници на ПАСОК и Демократичната левица.

Резултатите показват, че появата на То потами на политическата сцена е спомогнало също за намаляването на разликата между двамата основни играчи – управляващата Нова демокрация и радикалната левица СИРИЗА. Впечатлителен е фактът, че новата партия е намалила дори подкрепата към партията Независими гърци, която се намира доста дясно в политическия спектър.

По-конкретно участниците в анкетата са посочили, че на предстоящите европейски избори биха гласували за СИРИЗА в процент 20,9 на сто, Нова демокрация – 20 на сто, Златна зора – 6,9 на сто, То потами – 5,7 на сто, Комунистическа партия на Гърция – 5,2 на сто, Независими гърци – 4 на сто, ПАСОК – 3,8 на сто и Демократична левица – 2,8 на сто.

От анализа на резултатите и сравнението им с предишното изследване на същата агенция става ясно, че То потами е предизвикало най-сериозен проблем в подкрепата на избирателите към Демократичната левица и Независимите гърци.  Новата формация е отнела 12,8 на сто от подкрепата към първата  и 12,1 на сто – от тази към втората от двете партии. 8,1 на сто от подкрепилите То потами са бивши гласоподаватели на ПАСОК и 7,7 на сто – на СИРИЗА. Най-малки са загубите за Нова демокрация – 1,9 на сто и Комунистическата партия на Гърция – 1,1 на сто.

Заслужава да се отбележи, че нито един от поддръжниците на Златна зора не се е отказал от екстремистката партия, за да се насочи към То потами.

Показателен за начина, по който гърците възприемат ролята на Европейския съюз и неговите органи е отговорът им на въпроса кои ще бъдат мотивите им да гласуват на европейските избори.

61 на сто от участниците са заявили, че водещият критерий за тях ще бъдат вътрешните проблеми на Гърция и едва 19 на сто – въпросите, които касаят цяла Европа. В същото време 43 на сто са решени с вота си да изразят недоволството си от действията на правителството и 29 на сто – за да го подкрепят.

Проучването е проведено от агенция Alco сред  1000 участници от цяла Гърция по поръчка на новинарския сайт NewsIt. 

Категории: Политика социологическо проучване Ставрос Теодоракис То потами Нова демокрация СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus