Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изборите – не по-често от веднъж на четири години

04 Март 2014 / 19:03:47  Анастасия Балездрова
693 прочитания

„Стремим се да правим всичко по различен начин”, заяви журналистът Ставрос Теодоракис в началото на най-очакваната пресконференция през последната седмица в Атина. Той представи новата политическа формация „То потами” („Реката” – б.а.), която поне засега няма оформени партийни органи и хората, които я съставят. Сред е писателят Никос Диму, няколко журналисти, като Тасос Телоглу, университетски преподаватели като Никос Марандзидис, Ставрос Цакиракис, Хагел Флайшер и Васо Кинди, обществено ангажирани личности от различни краища на Гърция и представители на културния живот.

Пресконференцията протече много по-различно от общоприетия ред. Без задължителната – обикновено – встъпителна реч Ставрос Теодоракис премина директно към въпросите на колегите си, като неудобството му, поне в началото беше много осезаемо.

Той не позиционира „То потами” от лявата или дясната страна на политическия спектър, въпреки че призна, че от младежките си години се е определял като ляв. По думите му, ако движението успее да излъчи свой представител в Европейския парламент, той няма да се включи веднага към някоя от парламентарните групи поне през първите месеци, докато се запознае с техните възгледи.

Според Теодоракис проблемите на Гърция и Европа не би следвало да се разглеждат под призмата на партийни идеологии, създадени преди десетки години, а да се търси възможно най-доброто решение в днешните условия.

„То потами” „краде” идеи както от левицата, така и от либералното политическо пространство”, поясни журналистът и допълни, че целта на формацията не е да промени историята и хода на Гърция, а да участва в коалиции, които могат да го направят.

Той отново не назова партиите, с които „То потами” би си сътрудничело в потенциална правителствена коалиция, но начерта рамката на вероятните партньори: „Със сигурност трябва да споделяме общи идеи за демокрацията, бъдещето на Европа и хуманизма”.

В отговор на появилите се в медиите и социалните мрежи коментари, че движението не е политическо, Теодоракис опроверга нападките: „То потами” е нуждата на някои граждани да потърсят решение на проблемите извън партийните стереотипи”. Той разкритикува политическите партии, които според него носят основната вина за днешното състояние на Гърция и заяви, че не е възможно те да имат претенцията да решат проблемите, които са създали. „Това, което се опитваме да направим е да предоставим възможността на обикновените граждани да изразят своята позиция”.

От друга страна и въпреки мотото „политика без политици”, Теодоракис  не изключи възможността да се сработи с някои действащи политици.

В отговор на въпрос дали е за или против меморандума за финансова помощ, който Гърция подписа с Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка, Теодоракис отговори, че от момента, в който Гърция не е била в състояние да реши проблема с външния си дълг сама, логично е трябвало да бъде подпомогната по някакъв начин. „Всички знаем, че Европа нямаше готовност да се справи с този проблем, но важното не е толкова съдържанието на меморандума, колкото погрешният начин, по който бе приложен от политиците. Гърция не може да съществува със заеми. Необходимо е да се създаде национален план за излизане от кризата, който да задействаме след меморандума”. В тази връзка журналистът каза, че е необходимо да се създаде стабилна бизнес среда без непрекъснати промени в данъчното законодателство, за да бъдат привлечени чуждестранни и инвестиции на гърци, които да задействат гръцката икономика, така че тя да започне да произвежда.

Той се обяви също за промени в гръцката избирателна система, като най-важната сред тях е приемането на закон, който ще забранява провеждането на предсрочни избори под какъвто и да е повод. „Те трябва да се провеждат на всеки четири години, броят на депутатите трябва да намалее, а избирателната система да е от смесен тип по примера на Германия, за да могат гражданите да избират кандидати от различни политически пространства”.

Теодоракис обърна особено внимание на факта, че Гърция и Европа трябва да предприемат мерки в подкрепа на младите хора. Той предложи промяна в гръцкото законодателство, така че да бъде премахнат лимитът от 25 години и те да могат да участват в изборите от 18-годишна възраст. „Безплатните обяди във всички училища и създаването на система, която ще им помага да развият своите способности са две от мерките в подкрепа на младежта в Европа”, посочи той.

Журналистът разкритикува нежеланието на държавните служители да бъдат оценени въз основа на работата си. Паралелно с това той каза, че държавният сектор в страната не е раздут, но функционира по изключително лош начин. „Това е пример за лошото прилагане на меморандума. Бяха взети решения за масово закриване на крайно необходими социални служби като „Помощ вкъщи”, докато десетки други абсолютно ненужни учреждения продължиха да съществуват”.

Ставрос Теодоракис повтори, че няма да е кандидат на движението за евродепутат. Той не представи имената на кандидатите и заяви, че ще го направи месец преди евроизборите заедно с всички останали партии. В събота той започва кампания цяла Гърция, по време на която списъкът с кандидатите се очаква да бъде допълнен. Както GRReporter писа преди седмица, една от кандидатките на „То потами” за член на европарламента е синдикалистката Костадинка Кунева.

Заслужава да се отбележи, че от миналата сряда движението има почти 20 000 „приятели” във Facebook и 4000 последователи в Twitter. Поне 6000 души са изразили желанието да подкрепят финансово „То потами” чрез сайта на формацията. Теодоракис подчерта, че разходите на движението ще бъдат малки и то ще разчита единствено на подкрепата на своите привърженици. 

Категории: Политика нова политическа формация То потами Ставрос Теодоракис Костадинка Кунева
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus