Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачката продължава, бензинът свършва, появиха се и спекуланти

28 Юли 2010 / 13:07:01  Виктория Миндова
1264 прочитания

Трети ден продължава стачката на собствениците на камиони и цистерни, които са блокирали транспорта и доставките на бензин в страната. Голяма част от бензиностанциите в Гърция вече са пресъхнали, а тези които все още имат бензин са сложили ограничение да 50 евро максимум за напълване на резервоара. Поради трудната ситуация започнаха да се появяват и спекулации, като в Яница цена на бензина е стигнала две евро.

В столичния квартал Ано Патисия една от бензиностанциите предлага безоловен бензин на 1,52 евро, като цената преди стачката миналата седмица бе 1,47 евро. „Цистерната дойде рано сутринта и до преди малко имаше опашка от около двайсет коли, но сега е спокойно,” заяви служител на бензиностанцията за GRReporter. Ако няма голямо струпване след това зареждане, може да има бензин и в четвъртък, поясни той. Според него при положение, че е бил зареден веднъж през седмица най-вероятно следващата доза ще дойде към уикенда. Съседната бензиностанция на около триста метра разстояние нямаше гориво, а служителите там не знаеха кога ще бъдат заредени.

Според изявленията на Съюза на собствениците на бензиностанции дневно в Гърция оперират около 500 цистерни, за да задоволят нуждите от гориво в цялата страна. След обявяването на стачката на разположение са само около 40 цистерни, които са собственост на рафинериите и нямат връзка със превозвачите, обвързани на принципа на държавните поръчки.

Представителите на стачниците се срещнаха с главния секретар на Министерството на транспорта и инфраструктурата, за да немерят среден път за решаването на проблема. Срещата на представителите на превозвачите и Министерството се оказа безрезултатна. Министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас заяви, че надзорниците от тройната мисия на МВФ, ЕК и ЕЦБ са съгласни с проектозакона за либерализация на затворените професии и няма да се правят никакви промени в него. Всички трябва да знаят, че държавата не е нито беззащитна, нито безпризорна, заяви категорично министър Репа.

Основните потърпевши от отварянето на транспортния пазар в страната са около 5500 души, които са купили правото на ползване на разрешението за извършване на транспортни услуги в последните две години. В зависимост от капацитета на камиона или цистерната цената на разрешителните варира от 80 хиляди евро до 120 хиляди евро.

Тригодишният преходен период изглежда кратък на собствениците на камиони и цистерни, което е само една от причините за стачката. Според тях за този период предприемачите няма да имат възможност да възвърнат инвестицията си, а междувременно ще започнат да влизат и нови играчи на пазара, които ще подбият цената на транспортните услуги като цяло, а компенсациите които правителството предлага също изглеждат недостатъчни. За да успокоят духовете, от Министерството дадоха предложение за издаване на една две допълнителни разрешения за товарни камиони и цистерни и така предприемачите ще могат да компенсират инвестираните пари за изваденото разрешение. Това предложение също бе отхвърлено.

Категории: ИкономикаПазариКомпании стачка на шофьорите криза за бензин спекуланти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus