Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Транспортните картели блокираха доставките на бензин в цяла Гърция

26 Юли 2010 / 15:07:17  Виктория Миндова
1406 прочитания

Вече втори ден картината пред почти всички бензиностанции в Гърция е километрични опашки от автомобили, които чакат реда си да заредят резервоарите на колите си. Още в следобедните часове на понеделник голяма част от бензиностанциите вече нямаха бензин за продажба. Причината е безсрочната извънредна стачка на собствениците на камиони и цистерни в Гърция, които протестират срещу новия проектозакон за отварянето на така наречените затворени професии, в които влизат транспортните услуги както по суша, така и по вода (каботаж).

„Бензинът свърши още преди десет сутринта при мен,” казва специално за GRReporter собственикът на частна бензиностанция в края на булевард Ахарнон до околовръстното в столицата. Той заяви, че не може да каже кога пак ще бъде снабден с гориво, заради стачката. „Никой нищо не ни казва, а докато не дойде цистерна да ме зареди ще продавам масло за смяна и ароматизатори за кола,” обяснява с огорчение предприемачът. В една от бензиностанциите от веригата Еко, служителят заяви, че имат все още гориво, което с този ритъм на продажба ще им стигне до вторник вечерта в най-добрия случай. След това се надява, че правителството и превозвачите ще достигнат до някакъв консенсус, за да се избегне цялостното блокиране на търговския живот в страната.

До момента в Гърция действа закон от 1971 година, според който само гръцки фирми или частни лица могат да упражняват съответната професия, а броят на лицензите е ограничен около 30 хиляди за цялата страна. С новия закон, изготвен от Министерството на транспорта и инфраструктурата, под наблюдението на Министерството на икономиката, развитието и търговския флот, пазарът ще бъде освободен от тези ограничения. Основната цел е да се засили конкурентостта на вътрешния пазар и да се намалят цените на транспортните услуги като цяло. Проектозаконът на социалистическото правителство предвижда тригодишен преходен период, в който поетапно ще се проведе либерализация на транспортните услуги в страната. Лицензираните доставчици обаче не са съгласни с промените и се заканват бойкота на пазара да продължи, докато държавното управление не се откаже от плановете си за реформа.

Освобождаването на пазара от зависимостта на картелите е част от договора на Гърция с Европейската комисия и Международния валутен фонд за реформиране на местната икономика. Председателят на търговската камара в Гърция Василис Коркидис призова превозвачите в отворено обръщение до медиите да проявят здрав разум и да не създават допълнителен хаос в страната с блокиране на доставките на горива до търговците на дребно. Ако стачката продължи до средата на седмицата ще се създадат допълнителни проблеми, свързани с доставката на хранителни продукти и други стоки в периферията на страната и островите.

Друго предложение на Министерството на транспорта и инфраструктурата е бензиностанциите в населените места в Гърция да са на 50 метра разстояние от жилищни блокове, училища и друг тип обитаеми сгради с цел по-голяма сигурност за гражданите. Това може да звучи странно, но при една разходка из Атина или Солун може много често да се видят бензиностанции в основата на жилищни блокове и административни сгради. Съюзът на собствениците на бензиностанции се събират на извънредно съвещание във вторник 27 юли, за да решат дали и те да поемат по пътя на стачките през най-силния туристически период юли и август.

Категории: стачка на цистерни и тирове липса на бензинИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus