Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съществува и една друга Гърция, която иска да работи, твори и просперира

20 Февруари 2012 / 18:02:10  Анастасия Балездрова
3262 прочитания

Танос Дзимерос е собственик на рекламна агенция. Стана известен повече в чужбина, отколкото в Гърция с писмото си до Ангела Меркел, което изпрати миналия октомври. В него той беше написал, че в страната „не съществува нито един отрасъл, който да прилича на тези в западноевропейските страни”. Както той самият разказа за GRReporter писмото е било насочено най-вече до гръцката политическа система. Отзвукът му бил голям и интересът на „нормално мислещите гърци” прераснал в движението „Пресъздай Гърция” (Димиургиа, ксана), което от декември 2011 е официално регистрирана политическа партия.

„Писмото до Ангела Меркел всъщност беше писмо до гръцката политическа система и гръцкото обществено мнение. Понеже съм човек на комуникацията знаех, че създаването на партия от Танос Дзимерос, който е известен само в своите среди, без начин да представи своите позиции нямаше да има смисъл. Исках да придобия познаваемост по някакъв начин, за да могат и останалите да разберат моя начин на мислене. Писмото бе написано и по много съществена причина. Тя беше да разкажа на Ангела Меркел това, което виждаме: Че за да излекуваш един пациент, който страда от профузни кръвоизливи не трябва да му вливаш кръв, преди да спреш кръвоизливите. Колкото и пари да бяха предвидени в първия, втория, осмия, осемнадесетия меморандум, ако тези измамници-политиците не бъдат принудени да проведат реформите незабавно всички средства ще потъват в черната дупка на корупцията. Сега, след две години неморално мъчение на гръцкия народ все още съшествуват 1 800 държавни предприятия, които бяха създадени без предмет на дейност, само за да могат политиците да назначат в тях „своите” хора. Съществуват държавни фирми, които не са функционирали от 2004. Техните служители просто ходят на работа и стоят. В периода 2007- 2010, когато вече се намирахме в разгара на кризата и фалита синдикални организации са получили финансиране в размер държавата е отпуснала на синдикални организации над 177 милиона евро чрез организацията Работнически дом, без да бъдат издадени фактури. Никой не знае къде точно са отишли тези пари. Днешните политици няма да променят това, няма да направят нищо по-различно. Ще видим какво може да стане сега, когато ще дойдат комисарите и надвиснат като Цербери в министерствата, защото ще се сблъскат с една стена на отрицание и отбрана, създадена от служители, които произхождат от партийните апарати. Сериозните държавни служители, които работят са изблъскани в ъгъла, а на отговорните места се намират всички партийни марионетки.

Написах писмото, за да покажа, че гърците разсъждават по различен от този начин. Не е случаен фактът, че то бе прието с ентусиазъм в Гърция. До момента са го прочели 150 хиляди души. Те ми изпратиха електронни съобщения с текстове като „да, нека най-после някой да каже как стоят нещата. Ако решиш да предприемеш нещо ние сме с теб”. И въпреки че гръцките медии мълчаха и не бяха разбрали нищо, на следващия ден ми се обади журналистка от големия немски всекидневник Зюддойче цайтунг, където бяха публикували интервюто на трета страница със заглавие „Другата Гърция”. Защото и чужденците са объркани. Казват си: „Тези хора толкова години получаваха толкова пари и ги пръскаха насам-натам. Не произвеждаха нищо и само консумираха. Създадоха тези задължения. Сега им опрощаваме 100 милиарда от дълга, опитваме се да въведем ред в техния дом и в замяна те викат и ни ругаят?”. Трябва да ви кажа, че на Запад няма да ни изтърпят за дълго. Понеже разговарям с хора от там, посланията от Брюксел, Берлин и Париж са, че вече не е табу идеята да ни изритат от еврозоната. Това се опитваме да спасим.

Танос Дзимерос смята, че е постигнал целта си, понеже неговото действие е било прието от много голям брой гърци. „Дори и само фактът, че опознах такива мозъци, които бележат успехи в Гърция и чужбина, хора, които се движат между Атина и Силициевата долина, правят докторати и преподават е достатъчен. Най-голямата рана на Гърция в момента е изтичането на най-здравите умове в чужбина. Повечето от моите приятели заминаха, защото не можеха да продължат тук и щяха да фалират. Защото за промените, които целим е нужно време и само от нас зависи да го съкратим. Ние сме тези, котио ще позволим на това трагично състояние да продължи през следващите 15 години или да си кажем, че ще запретнем ръкави веднага. Мога да опиша това, което е необходимо да стане, като комбинирам девизите на двете неморални партии ПАСОК и Нова демокрация: Това, което ни е необходимо е незабавно преучредяване на държавата”.

„Пресъздай Гърция” (Димиургия, ксана) е политическа партия, в която участват неполитици, представители на производствената икономика. По думите на учредителя Танос Дзимерос целта им е създаването на една съвременна, европейска Гърция, която ще се развива и просперира. „Това е другата Гърция. Това са гърците, които нямаха глас през всичките тези години, без това да означава, че те са нямали мнение и политическа позиция. Единствената разлика беше, че тези позиции не можеха да бъдат представени публично, защото комбинацията на корумпиран политик-корумпиран привърженик със съответното партийно флагче в ръце беше непобедима. Допреди няколко години беше напълно невъзможно да кажеш, че Гърция върви към фалит. Сега вече смятаме, че е време някой да излезе пред останалите и да каже истината и тя да бъде чута. Преди щяхме да бъдем просто смешни”.

Категории: Политика Пресъздай Гърция партия Танос Дзимерос политическа система реформи промяна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus