Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Среднощен вот дава доверие на Папандреу и правителството му

21 Юни 2011 / 19:06:55  GRReporter
1824 прочитания

Анастасия Балездрова
    С поименно явно гласуване точно в полунощ гръцкият парламент трябва да даде доверие на премиера Георгиос Папандреу и неговото правителство. Очакванията са, че правителството ще получи в крайна сметка искания вот. Трудностите за него ще дойдат на 28 юни, когато ще се гласува средносрочната програма за икономическото развитие на Гърция в периода 2012-2015 година. Много депутати от управляващата партия ПАСОК предупреждават, че тази нощ ще подкрепят кабинета, но това не означава, че му дават карт-бланш да прави каквото си иска.
    Първата новина в тази посока дойде от един от най-горещите подръжници сред социалистическите депутати на средносрочната програма Андреас Макрипидис, който днес подаде оставка като депутат от ПАСОК. Официално причините за оставката му не са известни, но в частни разговори Макрипидис изразил огорчението си, че не са го назначили за заместник-министър при последните правителствени рокади. Според него в последния момент на заместник-министерски постове са назначени случайни хора, а той останал отвън.
    Политическите боричкания в Атина се разиграват в момент, в който Европа засилва натиска върху Гърция да действа активно и да започне да прилага още по-строги мерки за финансова дисциплина. Президентът на Европейската комисия Жан Мануел Барозо предупреди, че петият транш от помощта ще бъде изплатен, след като бъдат приети средносрочната програма и законът за прилагането й. А финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле призова гръцкото правителство да приватизира по едно предприятие на всеки 10 дни.
    Докато депутатите се готвят за решителното гласуване, около парламента се събират негодуващи граждани, предава от площад Синтагма Анастасия Балездрова. Все още ситуацията е спокойна, полицията блокира улиците около площада и лека-полека строи блокадата около сградата на парламента. Към 21,30 двадесетина младежи приближиха полицейския кордон и започнаха да скандират подигравателно: "Майките и бащите ви са на площада. Какво чакате? Пуснете им сълзотворен газ". А възмутена жена се обърна към полицаите: "Защо пазите депутатите?!".

Категории: Георгиос Папандреу вот на доверие финансова дисциплина парламент негодуващи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus