Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спасете бизнеса, преди да сваляте цените

21 Октомври 2010 / 14:10:50  Виктория Миндова
1615 прочитания

„Да задържим действащите предприятия живи,” призова президентът на Гръцката индустриална камара Димитрис Даскалопулос след срещата си с министъра на икономиката и развитието Михалис Хрисокоидис. Изявлението бе дадено във връзка с  главните цели на министъра да се бори със скъпотията в Гърция и по-точно да свали цените на продуктите, внасяни от големите международни компании.

Даскалопулос подчерта, че точно международните компании са тези, които дават работни места, плащат данъци и могат да осигурят нови инвестиции в бъдеще. С други думи президентът на индустриалната камара намекна, че министерството на икономиката трябва да смени приоритетите си за следващите две до три години, за които се знае, че няма да са леки във финансов план. „Не мога да си представя как ако едно предприятие има 5% печалба ще може да намали цени на предлаганите от него продукти с 30%,” поясни бизнесменът. Той подчерта, че ако наистина искаме да погледнем обективно на проблема с намалените доходи на домакинствата, трябва да се обърне внимание на общата картина и на всички разходи, които отслабва покупателната им способност.

В кратък анализ на общия обем на разходите на домакинствата Димитрис Даскалопулос заключи, че в по-голяма част те зависят пряко и косвено от промените в държавните регулации, повишението на данъци и такси и намаляването на общия обем на доходите. Освен това той подчерта, че сравнението на цените в Гърция с други европейски страни не може да се прави докато условията на местния пазар не се уеднаквят с тези в останалите членки на еврозоната. Затова правителството трябва да си постави за приоритет не насилственото сваляне на цените на вносните продукти, а либерализирането на пазара, опростяването на администрацията и разчистването на излишните данъци и такси, които допълнително товарят ценообразуването на стоки и услуги. Само по този начин ще може да се подобри конкурентостта в страната и тя да стане по-привлекателна за развитие на бизнес.

От друга страна Димитрис Даскалопулос изрази задоволство от инициативата на министър Хрисохоидис да чуе мнението на бизнес кръговете в страната и заяви, че в този труден икономически период всички са на една и съща страна. На срещата са се обсъдили въпроси свързани със закона за инвестиции и икономическото развитие, като индустриалците отново са предложили на правителството да обмисли данъчни облекчения за големи инвеститори, които вече имат дейност в Гърция и биха искали да я разширят. Президентът на индустриалната камара се надява министър Хрисохоидис да се превърне в свързващото звено между министерствата на финансите, екологията и енергетиката, които са решаващи за създаването на нова добра бизнес среда.

Категории: ИкономикаПазари бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus