Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

80% от стоките от първа необходимост са по-скъпи в Гърция, отколкото в другите страни от еврозоната

30 Септември 2010 / 17:09:00  Виктория Миндова
2124 прочитания

100 продукти в пазарната кошница на гръцките домакинства са с поне 30 на сто по-скъпи от средно европейските цени. Това заяви новият министър на развитието и икономиката Михалис Хрисохоидис на първата си официална среща с журналисти, откакто встъпи в новата си длъжност в началото на септември. Министърът каза, че няма реално обяснение за този феномен, но не отрече, че една от възможностите за скъпотията са големият брой ограничения, регламентирани от старата законодателна система.

Михалис Хрисокоидис представи като една от основните задачи на неговото министерство борбата със спекулативното завишаване на цените и подчерта, че ще вземе всички възможни мерки, за да освободи гръцката икономика от картелния тип управление. Пазарната икономика е единственият начин за демократично и ефективно действие на пазара, каза той и застана зад идеята, че когато бъдат премахнати ограниченията наложени от затворените професии, цените ще се саморегулират спрямо търсенето и предлагането.

Михалис Хрисохоидис обяви амбициозния си план за възстановяване на конкурентостта на гръцките стоки. Като първи приоритет министърът сложи повишаването на износа. За четири години, той заяви, че ще удвои неговия обем и от 8%  днес на 16% от БВП. За да постигне това, освен либерализация на пазара социалистическото управление ще обърне особено внимание на иновационните технологии, които дават по-голяма добавена стойност на крайния продукт. Министърът не се спря на конкретен сектор или производство, но зави, че интересът на държавното управление включва създаването на нов тип маркови стоки, името на които ще е пряко свързано със средиземноморската държава. Друга голяма амбиция на министерството на икономиката и развитието е да поощри младите предприемачи и да засили икономическия оборот в страната. На въпроса как ще стане това, Хрисокоидис отговори, че до края на годината ще се приеме закон, който ще осигури бързото усвояване на пари от европейските фондове по Националния договор за стабилност и развитие (ЕСПА) и по този начин ще се даде възможност за пускането на евтино финансиране на нови проекти.

Министерството ще се обърне и към инвестиционните фондова на Европейската инвестиционна банка Jessica и Jeremie, чрез които до края на 2010 ще тръгне и една нова програма  – тази за енергийна ефективност на старите градски сгради. В програмите ще участват чрез финансиране и гръцките банки, които независимо от трудностите, които изпитват в периода на криза се очаква да отпуснат около три до четири милиарда евро до 2011 година. Участието на държавата чрез евро-фондовете в тези проекти се очаква да достигне до два милиарда евро за същия период.

Категории: ИкономикаПазариразвитие конкурентост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus